Banda žena u Indiji bije muškarce koji ih zlostavljaju

Gulabi
Foto: MANPREET ROMANA / AFP / Profimedia

Šta se desi kad u zemlji gde su vesti ispunjene pričama o silovanim ženama, jedna grupa uhvati štapove u ruke i počne da se fizički obračunava sa zlikovcima iz stvarnog života? Ružičasta banda žena Gulabi u Indiji baš to radi.

Gulabi ili ružičasta banda Indije je grupa žena koja se bori protiv nasilnih muškaraca. S obzirom na to da u nekim slučajevima jedna žena nije dovoljna da „poravna račune“ sa nasilnim muškarcem, one se udružuju kako bi mogle da kazne nasilnike.

Gulabi
Foto: MANPREET ROMANA / AFP / Profimedia

Banda je nastala nakon što je žena iz sela sa severa Indije Sampat Pal Devi svedočila prebijanju druge žene na ulici, piše 021.

Pokušavši da joj pomogne i sama je dobila batine, ali je odlučila da se na tome neće zaustaviti.

Sampat Pal Devi
Sampat Pal Devi, Foto: STR / AFP / Profimedia

Sledećeg dana, u pratnji pet žena, pronašla je napadača kojeg su potom zajedno pretukle štapovima.

Vest o tome brzo se proširila, a mnoge žene odlučile su da joj se pridruže u intervencijama kojih je bilo sve više.

Nakon što je 2006. odlučila da njenom sestrinstvu treba uniforma, kao i originalan naziv, Pal Devi je kao znak prepoznatljivosti izabrala ružičasti sari – indijsku žensku narodnu nošnju, koja označava ženstvenost i potcenjenu snagu.

Danas, Gulabi banda je na sebe preuzela borbe protiv brojnih nepravdi sa kojima su se susretale u društvu – borba za obrazovanje devojčica, protiv silovatelja, nasilnih partnera, seksualnih napasnika, korupcije, dečijih brakova, za podsticanje žena na finansijsku nezavisnost i slično.

***

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram