Žene su ljute na Zdravka Krivokapića

Zdravko Krivokapić Foto: by Vlada Crne Gore / S. Matić

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić razbesneo je građanke Crne Gore, ali i regiona, spornom izjavom da su porodice "nepotpune bez dece", kao i da su porodice sa malo dece "egoistične".

„Porodica je potpuna sa decom. Mi živimo u vremenu koje je nametnulo da je porodica dovoljna da ima prostu reprodukciju. Vi znate da su nekad u Crnoj Gori porodice bile mnogobrojne. Te mnogobrojne porodice su na kraju uvek ispadale uspešne. Često, to i psiholozi kažu, mala porodica je egoistična, a mnogobrojna porodica je naučila da ceni svaki detalj, da se poštuje i međusobno ispomaže“, izjavio je Krivokapić tokom posete Danimiru i Veri Stevanović koji imaju sedmoro maloletne dece.

Ta sedmočlana porodica, koja izgleda da odgovara Krivokapićevoj viziji „savršenog doma“, uprkos brojnosti živi u nemaštini i jedva sastavlja kraj sa krajem.

Svojom izjavom da su svi koji imaju manje od troje ili četvoro dece „egoistični“, predsednik vlade Crne Gore uvredio je sve građane koji imaju jedno ili dvoje dece, one koje pokušavaju da dobiju decu, one koje su samohrani roditelji, pa i osobe koje jednostavno ne žele decu.

Takođe, to je suptilna poruka svim ženama da su sebične ako ne žele da rađaju.

Reakcije na mrežama stoga su, očekivano, bile burne.

*

*

*

 

*

*

Povodom sporne izjave Krivokapića, reagovala je i profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore Olivera Kolmar.

Pročitajte još:

„Iako smo navikli na poruke iz kojih odzvanjaju tragovi ideologija koje su pretpostavljale dužnost reprodukcije, ovakve izjave zvuče posebno zabrinjavajuće kada dolaze sa visokih državnih pozicija. Ono što u početku može zvučati kao bezazleni flert sa patrijarhatom i tradicijom, vrlo brzo se može transformisati u artikulisanu ideologiju sa realnim posledicama. Ovakve ideologije obično sledi regulacija ženskih reproduktivnih prava, čemu imamo priliku da svedočimo u Poljskoj ovih dana“, izjavila je Kolmar.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram