Deca nisu skupa – mi smo beda

Deca
Foto: Dario Oliveira / Zuma Press / Profimedia

Ovih dana roditelji iz Srbije na Tviteru vode burnu raspravu čiji radni naslov bi bio - da li su deca skupa. Takva nesrećna formulacija ovog važnog pitanja je zamaskirala suštinu.

Nisu deca skupa, ali njihovo podizanje u Srbiji jeste. Kad uzmemo vazduh da kažemo nešto pametno o padu nataliteta, uz floskule o tome kako su naši stari hranili šestoro usta u nemaštini i da su nasleđivali one jedne, iste čizme pa šta im fali, hajde da ipak ne zaboravimo da sva deca zaslužuju zdrave zube, na primer, ili naočare za vid – ako ne vide dobro.

*

U godinama iza nas, kad su nemaština i beznađe postali sve što vidimo, zaboravili smo na nešto važno – deca treba da žive bolje nego što smo mi kad smo bili klinci. Zar nije prećutna moralna, emotivna obaveza svake generacije da stremi baš tome – da nam deca žive bolje?

Pročitajte još:

Bebe treba da se rađaju iz ljubavi, to će uvek biti jedini pravi motiv, u bogatim i siromašnim društvima. Ali oni koji po tviterima propagiraju filozofiju „decu samo pustiš u dvorište i kljucaju“ verovatno se nisu sreli sa gomilom situacija u kojim se bespomoćan roditelj pretvara u nesrećnog, preopterećenog, onog koji na kraju, od tri posla koja radi nema vremena za isto to dete. I eto začaranog kruga „urušavanja porodice“.

Što reče neko – nisu deca skupa, mi smo beda.

Ako nemate za pelene, pustite ih da piške po kući, ili vratite stare dobre – pamučne.

*

Ako im je hladno jer nemaju toplu jaknu, samo polako, strpljivo. Neko će se već pojaviti.

Pa šta to toliko košta? Evo na prvu loptu:

Izgleda da je istina da su ti koji su najzabrinutiji za natalitet u Srba zapravo isti oni koji brinu da neće imati ko da im promeni pelene kad postanu dementni.

Samoživi smo, bahati, urušavamo porodicu, u starosti neće imati ko da brine o nama, a rešenje nam je pred očima.

Baš ko u onom vicu o „živećemo od ljubavi“… Uzmu se dvoje koji se vole, siroti. Ona zatrudni. On svaki dan traži posao, neće niko da ga zaposli, gladni su. Posle nekog vremena on se vraća kući posle potraga za poslom, ona sedi na peći. On uđe, pogleda u frižider, šporet, nema ništa. Kaže joj: „Gladan sam, ceo dan sam tražio posao, a šta si ti radila? Nisi ni ručak mogla da spremiš. Šta radiš na toj peći?“ „Evo, grejem ručak.“.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram