Zatvorili su u jednoj kući devojčice u drugoj dečake, pet dana bez nadzora

deca sama u kući
Foto:twitter.com/TheFineFeminine

Eksperiment koji je privukao veliku pažnju.

Zamislite da iz bilo kog razloga treba da klince ostavite same kod kuće. Šta bi se tada desilo – kad bi imali slobodu da svakog dana rade šta žele? Da li bi prevrnuli kuću naglavačke ili bi radili nešto zanimljivo? Baš time su se bavili u jednom dokumentarcu koji je objavljen na Jutjubu.

Kanal Real Families je izveo zanimljiv test iz dve celine – Boys Alone i Girls Alone. Poželeli su da vide da li je tačna pretpostavka da bi grupa dečaka ostavljenih u kući bez nadzora napravila potpuni haos. Ispostavilo da pretpostavka nije mogla biti tačnija.

Kako se vidi na snimcima, klinci koji se prethodno nisu poznavali voze bicikl po kući, žvrljaju zidove, razbacuju hranu po podu, po ceo da piju gazirana pića i jedu grickalice. Bilo je i pokušaja pravljenja palačinki… I isprva sasvim sređena kuća na kraju je skoro potuno uništena.

S druge strane, 10 devojčica od 12 godina koje su takođe ostavljene bez nadzora odraslih pet dana, ponašale su se nešto drugačije. I one su bojile zidove, ali su zapravo crtale cvetove u raznim bojama, kreativno se izražavale, za obrok su sve sedale za sto, spremale slatke kolačiće… Doduše, kako su dani odmicali, i one su pravile nered, igrale se puškama na vodu, a onda pred kraj eksperimenta videla se i sudopera puna prljavog posuđa.

Ali kako kažu mnogi, deluje da su devojčice dosta bolje organizovane i odgovornije, između ostalog, jer u tim godinama ranije sazrevaju od dečaka. Recimo, čak su pravile spiskove sa listom zaduženja.

U svakom slučaju, sve ovo pokreće pitanje koliko zaista treba da budemo zaštitnički nastrojeni prema deci i koliko su ona zapravo zavisna od odraslih. Na kraju, ne čudi što je mnoge šokiralo spoznanje šta bi se desilo da su deca zapravo ostavljena da žive sama i zajedno.

BONUS VIDEO: Kome poveravamo decu na čuvanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram