Zašto sve više žena jede svoju placentu nakon porođaja

Porođaj
Foto: Pascal Bachelet / BSIP / BSIP / Profimedia

Sve više žena u svetu jede svoju placentu, a otkriveno je i zašto.

Placenta je opna u kojoj je beba bila u stomaku. I iako mnogo životinja koje su tek postale majke, pojedu posteljicu svoje dece, teško je ne zapitati se zašto sve više žena u svetu bira da jede svoju placentu?

Placenta održava život u materici i ispunila je svoju primarnu svrhu kada napusti majku tokom porođaja. Ljudska posteljica tada postaje nešto prilično ‘neuredno’, te se odbacuje- ali ne vide svi to na taj način.

Hranjive materije koje su prešle sa majke na fetus tokom meseci trudnoće se, neki veruju, još uvek nalaze upakovane u ovaj krvavi organ i ne bi trebalo da se rasipaju. Umesto toga, sirova posteljica bi mogla da obezbedi upravo ono što je potrebno majci dok se oporavlja od porođaja i počinje da doji, veruju neke žene.

Neke se odlučuju da piju placentu u voćnom smutiju u roku od nekoliko sati nakon porođaja, držeći je na hladnom, dok se druge odlučuju da je šalju kako bi se osušila i od nje se napravile kapsule. Postoji i treća, malo ređa varijanta da seckaju komadiće i stavljaju uz desni.

Nezavisna mreža za inkapsulaciju placente (IPEN) koristi nedavni trend jedenja placente i naplaćuje 150 funti za kapsule, 25 funti za smuti.

Šta radi placenta?

Placenta igra važnu ulogu u vašoj trudnoći: povezuje vas i vašu bebu u materici i isporučuje joj kiseonik, hranljive materije i hormone. Takođe oduzima otpad koji se pravi.

Placenta raste tokom trudnoće. To je ujedno i jedini organ koji vaše telo pravi, a zatim ga se oslobađa. Nakon što se porodiš, više ti ne treba. Ako je vaša beba stigla vaginalnim porođajem, izbacićete i placentu vaginalno. Ako imate carski rez, lekar će je ukloniti iz vaše materice. U vreme rođenja, teška je oko pola kilograma.

Ljudi koji podržavaju jedenje placente kažu da može povećati vašu energiju i količinu majčinog mleka. Takođe kažu da može da izjednači vaše hormone, smanjujući šanse za postporođajnu depresiju i nesanicu. Te tvrdnje nisu u potpunosti testirane. Dakle, nema dokaza da jedenje vaše placente zapravo čini ove stvari. Ali neki stručnjaci kažu da bi trebalo da nastavimo da proučavamo.

Kod životinja, jedenje placente ima neke prednosti. To bi moglo smanjiti porođajne bolove kod ženskih pasa, na primer, kada se rađaju njihovi preostali štenci, i može podstaći majku da se poveže sa svojim novorođenčadima.

Zapamtite, to je za psa, a ne za ženu.

Placenta ima proteine i masti. Ali ti hranljivi sastojci se mogu naći u zdravoj ishrani.

Ljudska placentofagija nije novost. Tokom istorije, različite kulture su to činile, a neki stručnjaci smatraju da moderne dule i ‘kućne’ babice mogu preporučiti placentofagiju na osnovu pogrešnog razumevanja naučne literature.

Iako se čini da ne postoji nikakav dokaz da vam jedenje placente može pomoći, postoje neki dokazi da može da škodi. Ako ga jedete „sveže“ ili sirovo, to može uzrokovati infekciju. Čak i obrada vaše placente stavljanjem u kapsule može je pokvariti bakterijama ili virusima.

Neke bolnice u svetu neće ni dozvoliti da je uzmete ili pojedete, piše WebMD.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram