Zašto mi ne pada na pamet da rađam drugo dete u Srbiji

Trudnica
Foto: Andrey Zhuravlev / Alamy / Alamy / Profimedia

„Odmah sad mogu da vam kažem zašto mi drugo dete ne bi palo na pamet, iz čisto praktične perspektive", kaže Milica iz Beograda.

Često slušamo o natalitetu i kako Srbiji treba više beba, te se žene kroz govore i kampanje podstiču da rađaju decu. Ono što se retko kada čuje jeste koliko zapravo trudnoća može da košta, a Milica je podelila svoje iskustvo – i cifre uopšte nisu male.

Postavlja se pitanje, da li žene uopšte mogu da priušte trudnoću ukoliko, kao Milica, ne žele da njihov pregled i sveukupno zadovoljstvo u ovom, ne kažu bezveze, drugom stanju, zavise od toga da li je njihov doktor u bolnici ili ne, da li je tu možda neka zamena, pa kakva je ta zamena, niti da li je medicinska sestra dobro raspoložena ili ne.

Ona je na svom Tviter profilu podelila cene s kojima se susrela dok je vodila svoju trudnoću u jednoj privatnoj klinici.

Nastavila je: „Ne volim da uzimam sebe za primer, ali evo na primer ja – odmah sad mogu da vam kažem zašto mi drugo dete ne bi palo na pamet, iz čisto praktične perspektive. Preskupo je. Nešto sam malo prevrtala po memoriji i troškovi počinju bukvalno od:

Testa – bilo gde između 300 i 700, 800 dinara

Pozitivan test – zovem Gišu koja me vodi (privatno) godinama, kaže izvadi betu, oko 1.000

Svaka kontrola UZ bila je oko 1.200

Bakteriološke analize koje se rade bar dva puta – hlamidija, gonoreja, mikoplazma, ureaplazma – ne sećam se tačno, ali ne ispod 2.500

Krvna slika

Jednom mesečno mesečno + urin i urinokultura, isto recimo 2.000

Folnu kiselinu i te sitne troškove evo neću računati, ali od 3. meseca kreću vitamini, oko 1.500 mesečno

DABL/TRIPL test, ako se rade, 4.000, ili genetski, gde je samo nebo granica (ja sam radila taj)

Ekspertski UZ 12.000

Pred odlazak u porodilište krvna grupa 1.500

Ja sam htela da radim TORCH, ali bio je preskup, pa sam uradila samo toxoplazmu, zbog mačke, oko 2.500

Striet 700

Druge kremice još, npr, 2 ili 3.000

Ovo sve pod uslovom da je trudnoća potpuno uredna, jer je svaki, ali svaki problem par hiljada u najavi – ja sam imala jedno krvarenje u prvom tromesečju zbog kog sam išla gde mi je bilo najbliže i sećam se da sam platila nešto sumanuto, recimo 6 ili 7.000.

Znači, normalna, školska trudnoća košta oko 80.000 dinara, plus genetski test koji nije obavezan, pa ga ne računam. To je, dakle, pre nego što je i dinar dat za bebu. Neću sad ni da ulazim u opremu, u PDV neukinut i dan danas, ali evo, volela bih da gospodin Dmitrović izađe i objasni kako bračni par, koji – recimo – plaća stanarinu/kredit, ima bilo kakve druge troškove tačno treba da zatvori finansijsku konstrukciju, ponavljam, u optimalnoj trudnoći i pre opremanja za bebu? Što ide privatno, pitaće g. Dmitrović. Pa zato što, npr, na Paliluli nemaju u DZ-u redovnog ginekologa, nego „na pozajmici“, teško se dolazi do njega, u hitnoj situaciji nikako.

Takođe, laboratorija radi tako kako radi, rezultati se podižu, ni ne rade sve, deo svejedno mora privatno. Žene se masovno opredeljuju za privatnike jer nemaju vremena da presede sate u čekaonici, a i jer žele da im se lekar posveti i pažljivo vodi trudnoću.

Mnoge žene i nemaju knjižicu, ako niste znali, eno podsetila vas žena preksinoć.

Znači, 80.000 su majka i otac već u minusu još pre nego što su pitali pošto je porođaj i kupili krevetac.

Šta još, dakle, treba da uradite?!

Pa ništa, stvarno. Već ste učinili previše”, reči su Milice Ljubičić.

Milica svoju kliniku nije menjala, te u istu već ide od svog fakulteta. Za naš portal kaže da ne misli da je njen slučaj vanredan niti neobičan.

„Oni u uopšte nisu među skupljim klinikama, jer tada kada sam razgledala kako se kreću cene zbog ultrazvuka i svega – oni su bili među normalnijima… Hoću da kažem da, prosto, taj moj slučaj nije nešto vanredno ni skup, niti neobičan. Pritom sam se ja porodila u avgustu prošle godine, te će to verovatno to sad tek da nabubri neopisivo, jer je sad već sigurno skuplje nego tad”, kaže naša sagovornica.

Ističe i da sve što je napisala spada u zaista elementarne stvari, s obzirom na to da ona nije imala problematičnu trudnoću, nego je bila udžbenička, sa tom jednom vanrednom posetom ginekologu kada je pregled malo skuplje koštao. Ona, kako i sama ističe u svojoj objavi, tu nije ubacila cenu genetskog testa jer smatra je to stvar svake porodilje – da li želi ili ne želi da ga radi. Inače, cena ovog testa se kreće od 50.000 do 80.000 dinara.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram