Zašto se žene porađaju vaginalno u mukama kad postoji carski rez

porođaj
Foto: Shutterstock, Twitter

Pitanje koje je pokrenulo raspravu među ženama.

Zašto bi se neka žena porađala vaginalno kad postoji carski rez – to pitanje izazvalo je pravu polemiku nedavno na našim društvenim mrežama.

Ubrzo su se javile one koje kažu kako je porođaj prirodnim putem daleko lakši jer se brže oporaviš, da je carski rez ozbiljna operacija, što znači i duži oporavak.

*

Kao i kod mnogih važnih životnih pitanja, i ovde se lome koplja.

S jedne strane, ima onih koji ističu da je prolazak bebe kroz porođajni kanal veliki stres za bebu. Ali zašto se onda vaginalni porođaj u narodu zove zapravo prirodni?

I šta kaže nauka na sve?

Prvo, jasno je da beba na ovaj svet može da dođe na samo dva načina – vaginalnim porođajem ili carskim rezom. I oba su prirodna, ali i izazov za sebe.

Ali krajnji cilj obe metode je da i mama i beba budu dobro i zdravo. Međutim, koja je metoda bolja po majku i bebu i da li o carskom rezu treba misliti kao o lakšoj alternativi ili o nužnom sredstvu?

Dobre strane vaginalnog porođaja

Posle vaginalnog porođaja žena obično kraće ostaje u bolnici i brže se oporavlja u poređenju sa carskim rezom.

Vaginalni porođaj obično ne prati rizik koji ide sa velikom operacijom kakva je carski rez. Ti rizici su teško krvarenje, ožiljci, infekcije, reakcije na anesteziju, kao i dugotrajniji bol, piše livescience.com.

Beba koja je rođena vaginalno će moći da ranije bude u kontaktu sa svojom mamom. I majka tako može da počne da doji ranije nego što bi mogla da je imala carski rez.

Tokom vaginalnog porođaja veća je verovatnoća da će mišići uključeni u ceo proces istisnuti tečnost iz pluća novorođenčeta, što je jako korisno jer smanjuje rizik da beba ima probleme sa disanjem pri rođenju.

Takođe, studije govore i da beba prilikom prirodnog prođaja dobija mikrobiom iz vagine koji je prva odbrana imuniteta i smatra se prvom vakcinom, poput prvog majčinog mleka, kolostruma.

Loše strane vaginalnog porođaja

Vaginalni porođaj može biti jako dug i fizički naporan proces koji traje više sati, a nekad i dana.

Tokom vaginalnog porođaja postoji rizik da se koža i tkiva oko vagine rastegnu i pocepaju dok se fetus kreće kroz porođajni kanal. To onda zahteva i ušivanje. Pritom, to istezanje može izazvati i povredu mišića karlice koji kontrolišu funkciju urina i creva.

Studije su pokazale i da žene koje su rodile vaginalno imaju veći rizik da dožive urinarnu inkontinenciju i da imaju prolaps karličnih organa nego žene koje su rodile carskim rezom.

Vaginalni porođaj takođe može izazvati dugotrajan bol u području između vagine i anusa.

Prednosti carskog reza

Žene koje imaju carski rez imaju manji rizik od urinarne inkontinencije i prolapsa karličnih organa u poređenju sa ženama koje se porođaju vaginalno.

Hirurški porođaj se može zakazati unapred, što ga čini pogodnijim i predvidljivijim od vaginalnog porođaja.

Ako su beba ili majka u opasnosti, carski rez može da spasi život.

Mane carskog reza

Bebe rođene carskim rezom imaju dramatično različite bakterije u crevima od beba rođenih vaginalno, pokazuju rezultati najobimnije studije u ovoj oblasti.

Naučnici iz Velike Britanije kažu da prvi susret bebe sa mikrobima može da deluje kao „termostat“ imunosistema.

Upravo ove bakterije mogu da objasne to što bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik da se kasnije u životu suoče sa zdravstvenim problemima, piše BBC.

Takođe, carski rez obično zahteva duži boravak u bolnici u poređenju sa vaginalnim porođajem. Period oporavka je takođe duži i mogu ga pratiti bol i nelagodnost u stomaku jer koži i nervima koji okružuju ožiljak treba vremena da zarastu, često najmanje dva meseca.

Carski rez povećava rizik od infekcija na mestu reza.

Carski rez sa sobom nosi i rizik od gubitka krvi jer je moguće da se creva ili bešika povrede tokom operacije ili se može formirati krvni ugrušak.

Žene koje su imale carski rez imaju manje šanse da počnu da doje odmah i da sa bebom iskoriste zlatni sat, prvi dragocen sat nakon porođaja kad je jako bitan kontakt koža na kožu.

Žene imaju tri puta veći rizik da umru tokom porođaja carskim rezom nego tokom vaginalnog porođaja, uglavnom zbog krvnih ugrušaka, infekcija i komplikacija usled anestezije.

Jednom kada žena ima carski rez, veća je verovatnoća da će imati carski rez i za buduće porođaje. Takođe, moguć je veći rizik od budućih komplikacija u trudnoći.

Studije govore i da bebe rođene carskim rezom mogu imati veći rizik od problema sa disanjem pri rođenju, pa čak i tokom detinjstva, kao što je astma.

I kada se sve sagleda, jasno se vidi da je pozitivnih efekata kod vaginalnog prođaja znatno više, a da su moguće nuspojave kod carskog reza brojnije. Ipak, svaka žena je različita i treba da se vodi onim što joj njen lekar kaže jer je on najbolje upoznat sa celokupnom situacijom i najbolje će proceniti šta je i za nju i za bebu najbolje.

BONUS VIDEO: Dragana Pandurević Jovović o pokrenutoj peticiji „STOP AKUŠERSKOM NASILJU“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram