Zašto se strejt žene u Tanzaniji udaju jedna za drugu, zajedno podižu decu i spavaju u istom krevetu, ali bez seksa

Foto:shutterstock by Anca Milushev

Neobična praksa donosi im prava koja inače ne bi imale ako ostanu udovice.

Zašto se strejt žene u Tanzaniji udaju jedna za drugu? Niko ne zna kako je to počelo, ali u severnoj Tanzaniji heteroseksualne žene udaju se jedna za drugu.

Članak u Marie Claire iz 2016. govori o tradiciji osnaživanja zvanoj „niumba ntobhu“ (kuća žena), koju slede pripadnici plemena Kurija.
Ova praksa omogućava ženama da se udaju jedna za drugu kako bi mogle da zadrže svoju imovinu ako više nemaju muževe.

U tim brakovima žene žive, kuvaju, rade i podižu porodice zajedno – ponekad čak i spavaju u istom krevetu, ali ne upražnjavaju seks, piše yourtango.com.

Prema plemenskom zakonu Kurja, samo muškarcima je dozvoljeno da nasleđuju imovinu, ali pod „niumba ntobhu“, ako je žena udovica i nema sinove ili ako ju je muž napustio, dozvoljeno joj je da se uda za mlađu ženu koja tada može naći ljubavnika i roditi naslednike u ime starije žene.

Svako pleme Kurja sastoji se od 12 glavnih klanova, koji su podeljeni u potklanove. Ako je žena udovica, preostali članovi klana preminulog muža žene žele da njegova imovina ostane unutar njihove grupe i radije bi da se udovica uda za ženu nego da se ponovo uda za muškarca iz drugog klana.
Takođe, plemenske vođe veruju da ovi istopolni brakovi rešavaju problem udovica jer udovica može zadržati svoju imovinu i ne postaje teret plemenu kada ostari.

Pored toga, većina muškaraca ne želi da se oženi ženom koja je ušla u menopauzu i ne može da rađa decu.

Foto:shutterstock by GUDKOV ANDREY

U skoro svim brakovima Kurja, bilo sa muškarcem ili sa ženom, obično postoji cena za nevestu ili miraz za porodicu mlađe žene.
Miraz u proseku iznosi između 10 i 20 krava (jedna krava u proseku košta oko 500.000 tanzanijskih šilinga ili oko 230 dolara), a deset devojaka se obično udaje za muškarca koji najviše ponudi.

U Kurjinoj poligamnoj, patrijarhalnoj kulturi, gde što više krava imaš, više žena možeš da kupiš, mlađe Kurja žene se odlučuju da se udaju za drugu ženu umesto za muškarca.

„Oni shvataju da im taj aranžman daje više moći i slobode. Kombinuje sve prednosti stabilnog doma sa mogućnošću da biraju sopstvene muške seksualne partnere“, kaže reporterka Dina Maningo.
Brakovi između strejt žena su dobitni jer takođe pomažu da se smanje stvari poput nasilja u porodici, dečjih brakova i sakaćenja ženskih genitalija.

„Nažalost, ovi problemi su rasprostranjeni u našem društvu“, kaže Maningo. „Mlađe žene su ovih dana svesnije i odbijaju da tolerišu takav tretman.“

Nisu retkost ni muškarci koji žele da imaju seks sa ženama u potpuno ženskim brakovima, a pošto ima mnogo izbora, mlađe žene traže muškarce koji su ljubazni i pouzdani, te koji su voljni da budu biološki otac deci.

Foto:shutterstock by Yury Birukov

U kulturi Kurja što više dece imate – to ste bogatiji.
Postoje povremeni sporovi oko očinskih prava, ali većina muškaraca ne želi da ide protiv plemenskih starešina koji podržavaju ove istopolne brakove.

U Tanzaniji je veoma rasprostranjeno nasilje u porodici, a domaćinstva u kojima su samo žene smatraju se najboljom odbranom od muškog nasilja.

Ako muškarci pokušaju da preuzmu imovinu ili povrede jednog od članova domaćinstva, plemenske starešine ih brzo kažnjavaju jer nemaju prava na domaćinstvo – sva moć pripada ženama.

Bilo bi dobro kada bi prava koja imaju žene u istopolnim brakovima mogla da dobiju sve žene, ali čini se da je to baš daleko o d realnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram