Zašto neke žene ne mogu da skinu višak posle trudnoće

porodilje gojenje
Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Dobijanje kilograma nakon trudnoće oduvek je bila tema brojnih rasprava, ali zaključci su dosad bili bez naučnih odgovora i potvrda. Nedavno istraživanje konačno daje odgovor na pitanje zašto se neke žene ugoje nakon trudnoće, odnosno zašto ne mogu da skinu višak kilograma.

Prema novoj studiji, stalan rast kilograma nakon trudnoće može da bude rezultat načina života koji podrazumeva to da majka pojede sve što ostane posle deteta i provodi više vremena sedeći, npr. u čitanju ili gledanju filmova s ​​decom, kažu naučnici.

Olga Jakuševa, vanredni profesor na Univerzitetu Mičigen u SAD-u, počela je s istraživanjem poređenja težine žena s decom i onih bez dece. U istraživanju na gotovo 30.000 žena koje su rodile između jednog i četvoro dece, istraživači su otkrili da se većina žena nakon porođaja nikada nije vratila telesnoj težini koju je imala pre trudnoće, prenosi Times of India.

Pročitajte još:

Međutim, njihova težina u periodu od godinu dana do dve godine nakon porođaja je bila gotovo identična onoj koja se mogla očekivati da će vaga pokazati i da nisu rađale decu. Ipak, kada njihova deca malo odrastu, majke počnu brže da se goje u odnosu na žene koje nemaju decu.

Uobičajen rast kilograma za žene iznosi 1,94 godišnje, a istraživači su otkrili da žene koje imaju decu godišnje dobiju dodatnih gotovo pola kilograma. Razlog zbog kog se mnoge majke više goje je posledica njihovog načina života, kazala je naučnica.

„Majke imaju tendenciju da stavljaju potrebe svoje dece ispred svojih potreba. Stoga mnoge majke ne stignu da vežbaju ili da se brinu o sebi“, rekla je ona, a prenosi portal 24.sata.hr.

Štaviše, gojenje je, prema rezultatima istraživanja, rezultat previše sedenja, tj. gledanja televizije ili čitanja. Ipak, ova otkrića ne bi trebalo da obeshrabre majke. Kako Jakuševa naglašava, „najvažnije je da su žene zdrave“, piše Times Of India.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram