Zašto ne treba da forsirate svoje dete da se izvinjava

Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Time mu činite više štete nego koristi.

Kada dete učini nešto drugom detetu ili nekoj osobi, šta roditelji najčešće rade? Kažu detetu da se izvini jer tako nalaže bonton odraslih, koji roditelje logično žele da usade svom detetu još od malih nogu.

Nemojte to više raditi jer forsirana izvinjenja donose puno više štete nego koristi, kažu psiholozi.

Posebno kada vidite da je detetu teško da prevali to „izvini” preko usta i pritom je još totalno neuverljivo.

Prema rečima Laure Markam, dečje psihološkinje i autorke, forsiranje izvinjenja u potpunom je neskladu s onim što deca u tom trenutku zaista osećaju, piše Zelena učionica.

Recimo – kada dete terate da se izvini svom prijatelju jer ga je udario/uzeo igračku/počupao… dete će vam reći da mu je jako glupo da se izvinjava jer je ljuto i jer ga to što ga terate da se izvini čini još ljućim.

Ili, kako stoji u njenoj knjizi, može doći i do situacija u kojima se dete kojem se neko izvinio oseća glupo i još ljuće zbog toga jer je svesno da to izvinjenje nije došlo od srca i da dete, koliko se god izvinjavalo, to radi samo zato što ga na to teraju roditelji.

Uostalom, ako se dete izvinjava jer to mora učiniti da zadovolji formu, onda je to u dečjim očima čista laž.

I imaju pravo. Zar ne? Jer forsiranje nečega decu zapravo uči pogrešnim lekcijama i kao takvo, forsirano izvinjenje neće rešiti nastali problem.

To su dokazale i brojne studije, ne samo one u kojima su se proučavale dečje reakcije već i brojne studije vezane za međuljudske odnose.

Kako onda decu ipak naučiti da je izvinjenje važno za prijateljstvo i odnose?

Učite dete da otvorenije komunicira

Ako ćete svoje dete od prvog dana učiti da otvoreno iskazuje svoje emocije i svoje želje te da isto tako zna i da druga deca takođe imaju osećanja i želje, da sluša i sebe i drugu decu, tada će do konfliktnih situacija dolaziti mnogo ređe odnosno, deca će naučiti da reše svoje konflikte na puno dubljem nivou od pukog lažnog izvinjenja.

Pričekajte da ljutnja prođe

Nemojte nikada terati dete da se izvini automatski (osim ako dete samo oseti potrebu za tim). Radije pričekajte da se odljuti jer će tek tada biti spremno za iskreno izvinjenje.

Podstičite ih da sami popravljaju situaciju

Kada roditelj uskače u konflikt bilo da se radi o jednom njihovom i jednom tuđem detetu, ili braći/sestrama, kakvu poruku šalje deci? Da će mama/tata uvek reševati njihove stvari, što nije dobro. Decu treba podsticati da sami reše svoje probleme, treba im dati priliku da o svemu dobro razmisle sami i tek kada dete oseti poriv da se izvini, tek kada shvati da je pogrešilo, tada možete pričati o njegovoj odgovornosti da samo rešava svoje nesuglasice.

Učite ih na svojim primerima

Ni velikima često nije lako izustiti izvini, no ako ćete kao roditelj svaki put kada učinite nešto (namerno ili slučajno) lako izustiti iskreno izvinjenje, svom ćete detetu dati najbolju lekciju. Tako će i ono polako učiti što je to izvinjenje, kome treba, kako se osećaju nakon izvinjenja, bilo da su oni ti koji kažu “oprosti” ili se njima prašta. Tako će dete puno lakše naučiti da se izvini a da ga niko na to ne tera.

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram