Zašto je stopirano testiranje AstraZeneke na deci

vakcinacija dece
Foto: Paul Hennessy / Zuma Press / Profimedia

Univerzitet u Oksfordu je privremeno prekinuo testiranje vakcine na deci i tinejdžerima zbog straha od stvaranja krvnih ugrušaka kod mlađih osoba. Ova vest možda ne deluje ohrabrujuće, ali u pitanju je - predostrožnost.

Portparol univerziteta u Oksfordu je povodom prekida testiranja na deci rekao da je razlog predostrožnost i da još treba da se utvrdi da li ima zdravstvenih problema kod dece koja su deo testiranja. Inače, vakcina AstraZeneka je testirana na deci uzrasta između pet i 17 godina, i to od februara ove godine. Agencije javljaju da će prekid najverovatnije trajati dok ne stigne savet britanskog zdravstvenog regulatornog tela.

Istraživači su oprezni nakon što je prvo visoki predstavnik Evropske agencije za lekove rekao da postoji veza između opasnih retkih trombova i AstraZeneke. Međutim, sinoć je EMA negirala da je potvrđeno da postoji ta veza, prenosi Gardijan. Istraživanja su i dalje u toku, a EMA će naredne sedmice saopštiti nove ažurirane procene.

„Trenutna provera nije identifikovala nijedan specifičan faktor rizika, poput godina starosti, pola ili ranijih poremećaja zgrušavanja u istoriji bolesti“, saopštila je EMA povodom vakcinacije AstraZenekom i stvaranja opasnih trombova.

Pročitajte još:

Testovi na deci, koji su bili velika nada za dalju borbu protiv pandemije, trebalo je da pokažžu da li je AstraZeneka efikasna kada se da deci uzrasta od šest do 17 godina. Istražživanje je u početku obuhvatilo 300 dobrovoljaca koji su u februaru primili prvu vakcinu, preneo je Rojters.

Podsetimo, deca, kao i trudnice, ranije nisu bila obuhvaćena testiranjem vakcine protiv kovida, pa u preporukama stoji da mlađi od 16, odnosno 18 godina ne treba da ih prime.

Ipak, naučnici tvrde da pandemiju nikad nećemo sasvim zauzdati ako se i deca ne vakcinišu.

Zato je više proizvođača vakcine nedavno krenulo sa ispitivanjem na deci, i to prvo od adolescenata jer su po godinama bliži starijima. Sada se ta starosna granica polako spušta.

Istraživači još uvek nisu sigurni kada bi prve vakcine protiv kovida za decu mogle da budu odobrene jer sve zavisi od kliničkih studija i zelenog svetla nadležnih agencija. Ipak, već sada se pretpostavlja da bi prve odobrene doze za decu od 12 to 16 godina mogle da stignu ovog leta. Za decu od pet do 11 godina to bi moglo da se desi početkom 2022, a za bebe nešto posle toga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram