Kad će početi vakcinacija dece protiv korone

vakcina za koronu deca
Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Otkad je počela masovna vakcinacija protiv kovida, jednoglasna poruka je bila da vakcina nije za decu. Tako je odlučeno, ali ne zato što vakcina može da bude opasna po njih već zato što nije testirana na mladima, pa nema dovoljno podataka o njenom dejstvu. Sada se situacija menja jer ispitivanja na mlađima od 18 godina se uveliko vrše, a naučnici kažu da je moguće da prve vakcine za njih budu odobrene od leta.

„Ja bih svoje dete vakcinisala protiv korone čim odobre vakcinu za decu. Moj sin ima pet godina i do sada je sve neophodne vakcine primio redovno. Mislim da svi koji inače ne vakcinišu decu treba da se zapitaju da li mogu da se nose s odgovornošću ukoliko njihovo dete zakači neku ozbiljnu ili smrtonosnu bolest. Ja ne bih mogla da živim s tim“, kaže za portal Nova.rs Beograđanka Jelena.

I njen sugrađanin Saša za naš portal kaže da bi vakcinisao svoju decu protiv korone ako vakcinu potvrde i odobre nadležna tela.

Slično misli i Vladimir, otac dvoje dece.

„Vakcinisao bih oba sina. Ako ne budemo vakcinisali i decu i nas same, sve smo dalje od prestanka svega ovoga. Ipak, prvo ću sačekati da vakcina bude odobrena za decu, s tim što se nadam da će to biti što pre jer verujem da deca mnogo prenose virus, posebno starijima. A ne možemo sasvim da ih kontrolišemo, ne možemo da znamo da li se čuvaju kad nam nisu na oku, da li uvek nose masku…“, priča Vladimir.

Za sada nijedna vakcina protiv kovida nije zvanično odobrena za mlađe od 18, odnosno 16 godina.

U smernicama koje idu uz vakcine odobrene u Srbiji stoji da Fajzerovu i kinesku Sinofarm vakcinu ne treba da prime mlađi od 16 godina, dok rusku Sputnjik V i AstraZeneku ne treba da prime mlađi od 18 godina. Razlog je jednostavan – deca (kao i trudnice) nisu bila obuhvaćena ispitivanjima efikasnosti vakcine, pa se ne zna kako bi ona delovala na njih i stoga im se ne preporučuje.

Međutim, nekoliko kompanija je nedavno počelo svoja ispitivanja vakcina na deci. Fajzer je već testirao svoju vakcinu na deci od 12 do 15 godina i potom objavio podatke da je kod njih Fajzer vakcina efikasna oko 100 odsto.

Fajzer planira da brzo dostavi podatke kliničkih istraživanja Američkoj administraciji za hranu i lekove za prošireno odobrenje hitne upotrebe vakcine, sa dve doze. Inače, treća faza ispitivanja na 2.260 dece od 12 do 15 godina je pokazala da je vakcina kod njih izazvala snažne reakcije antitela mesec dana nakon druge doze – premašujući antitela koja su razvili ljudi od 16 do 25 godina.

I Moderna je svoje vakcine testirala na deci – od 12 do 17 godina. Pored toga, obe kompanije su ovog meseca počele isptivanja na deci staroj od šest meseci do 11 godina, piše Vašington post.

Prošlog meseca u Britaniji je AstraZeneka počela studiju svoje vakcine među decom uzrasta od šest do 17 godina.

Pročitajte još:

Do sada se pokazalo da deca bolje od odraslih podnesu kovid ako se zaraze, pa ili nemaju simptome ili prođu sa blažom kliničkom slikom. Između ostalog, zato se sa vakcinom za njih i nije previše žurilo.

Ipak, naučnici tvrde da pandemiju nikad nećemo sasvim zauzdati ako se i deca ne vakcinišu.

Pored toga, studija nasumičnog testiranja američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je da se virusom inficiralo čak 13 puta više dece nego što je bilo registrovano.

I mada mališani uglavnom nemaju teži oblik kovida, i te kako mogu da završe u bolnici zbog komplikacija. Zato je neizmerno važno da se i za njih obezbede vakcine – i da ne bi širili virus drugima i da bi se sami zaštitili.

Međutim, čim se pomene vakcinacija dece, svi odmah pomisle kako to mora da bude bezbedno i provereno. Zato su farmaceutske kompanije i čekale malo više sa testiranjima na deci. Prvo su želele da vide kako će se vakcina pokazati na starijima. Onda se nedavno krenulo sa ispitivanjem vakcina na deci, i to prvo od adolescenata jer su po godinama bliži starijima. Sada se ta starosna granica polako spušta.

Istraživači još uvek nisu sigurni kada bi prve vakcine protiv kovida za decu mogle da budu odobrene jer sve zavisi od kliničkih studija i zelenog svetla nadležnih agencija. Ipak, već sada se pretpostavlja da bi prve odobrene doze za decu od 12 to 16 godina mogle da stignu ovog leta. Za decu od pet do 11 godina to bi moglo da se desi početkom 2022, a za bebe nešto posle toga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram