Zaraženi osnovci najveća opasnost – teško ih je detektovati

širenje virusa u školi
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Pored uobičajene blage nervoze pred početak nove školske godine, nova veća briga je tu – rizik od zaraze koronavirusom. A na sve to, sada se javlja sumnja da će tu potencijalno zaraženu decu biti teško prepoznati.

Naime, kako pišu na sajtu Nature.com, deca uzrasta između šest do 13 godina najčešće nemaju simptome kovida 19, za razliku od onih mlađih i starijih. To kaže studija sprovedena na skoro 400 zaraženih mlađih od 21 godinu.

Pročitajte još:

Doktor Metju Peri i njegove kolege sa Univerziteta u Severnoj Karolini ispitivali su 382 dece koja su bila u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama. Otprilike, tri četvrtine ispitanika testirano je pozitivno na koronu, a kako navode istraživači, samo 61 odsto dece uzrasta od šest do 13 godina je imalo simptome bolesti. S druge strane, kod mlađih od šest godina čak 75 odsto njih je imalo simptome, a kod starijih od 13 godina 76 odsto je imalo simptome.

A deca u ovoj rizičnoj grupi, između šest i 13 godina, i ako su imala simptome, oni su bili blagi.

Stoga, s dolaskom nove školske godine, tu leži potencijalni problem – moguće je da će neka deca u razredu biti zaražena, a to će biti teško uočiti, pa onda mogu da budu rizik za druge mališane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram