Viktor je obišao pola sveta i od Eskima naučio kontroverznu, ali najdelotvorniju metodu da smiriš dete

Foto: Randy Brandon / Alaska Stock / Profimedia; Facebook/Viktor Lazić

Viktor Lazić je naš veliki pustolov i putopisac i tokom svojih obilazaka raznih zemalja video je jedan kontroverzan, ali delotvoran princip koji roditelji primenjuju kad dete ima tantrum.

Beograđanin Viktor Lazić (38) nadaleko je poznat putopisac, književnik, advokat, osnivač i počasni predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. On je i doktorand kineskog prava, poliglota, naučni i stručni prevodilac za engleski jezik sa licencom turističkog vodiča. Do sada je on obišao preko stotinu zemalja, od džungli Indonezije, divljina Amazonije, preko vulkanskih kratera Afrike do metropola Amerike. Sada za Zadovoljnu priča kakve je sve roditeljske metode video u raznim kulturama i gde je tu Srbija.

Foto: Privatna arhiva

Samo u Srbiji i roditelji počnu da vrište kad dete zavrišti

„Najčudnije metode vaspitavanja dece video sam u – Srbiji. Samo u Srbiji, kad deca krenu da vrište, vrište odmah i roditelji. Kakav čudni običaj! Vaspitanje dece uz nervozu, fizičko i psihičko maltretiranje najmlađih retko gde je u toj meri zastupljeno kao kod nas“, kaže Viktor.

Priča i da je u mnogim zemljama sveta, recimo, u celoj jugoistočnoj Aziji, ali i na Grenlandu, među Inuitima (Eskimima) nezamislivo da roditelji podignu glas na svoju decu.

„Štaviše, svaka nervoza i podizanje glasa smatra se da ne priliče zrelom čoveku i da decu to ne može naučiti bilo čemu, osim da i sami podižu glas, da budu nervozni i nezreli. Za nas sa ovih prostora je začuđujuće kako roditelji mogu mirno da trpe dečje nestašluke, kako sa njima izlaze na kraj uz nežnost i ljubav, umesto da dete tresnu, počupaju, postave na svoje mesto, fizičkom prinudom odmah dovedu u red… Međutim, druge metode su više delotvorne, a čine i roditeljstvo i detinjstvo neuporedivo lepšim.“

Jedna od najefikasnijih metoda na svetu za smirivanje dece

A šta rade ti Eskimi kad dete počne da pravi scenu?

„Kada dete počne da vrišti, da se dere, roditelji mirno sačekaju da ga to prođe. Kada se dete smiri, onda oni glume istu tu scenu pred detetom. Kada završe, detetu u čudu kažu: ajde sad ti, ponovo. Kada se slična situacija ponovo dogodi, oni će samo detetu reći: zar me ne voliš, zar ti se ne dopadam. Psiholozi su utvrdili da je ovo jedna od najefikasnijih metoda na svetu za smirivanje dece“, kaže Viktor.

On ističe da svaki narod ili pleme ima svoje običaje i svoj način vaspitanja dece, često diktiran prirodnim uslovima u kojima žive.

Na Tajlandu bebe bacaju u vodu čim se rode

„Tako se deca u pojedinim plemenima Tajlanda i Indonezije prvih dana po rođenju bacaju u vodu. Zna se da bebe urođenim instinktom umeju da plivaju. Radi se o narodima koji žive na vodi i od vode, tako da sam viđao decu koja više liče na delfine nego na ljude kad plivaju. Tačnije, više su pod vodom nego na njoj, plivaju tako da većim delom rone, i to otvorenih očiju, tek povremeno uzimajući vazduh. To im omogućava da budu izuzetni ribolovci i da vodu smatraju drugim domom, a zenice oka im se tako prilagode da su naučnici utvrdili da vide duplo, čak i troduplo bolje pod vodom nego mi u Evropi. Razviju refleks kojim pod vodom smanjuju zenice i menjaju oblik sočiva – to je osobina koju imaju foke i delfini!“

S druge strane, poznato je da severni narodi svoju decu izlažu ekstremnoj hladnoći kako bi im se telo od ranog detinjstva priviklo na klimu u kojoj žive i izgradio im se imunitet. U to se Viktor lično uverio.

„U Sibiru nije neobično na -20 stepeni videti decu kako skaču u ledene rupe u kojima je voda koja samo što se nije pretvorila u led.“

U svim tim neobičnim običajima vezanim za decu koje je Viktor video jedan se posebno izdvaja.

„U plemenu Oran Rimba u Indoneziji, kada se dete rodi, pupčana vrpca se zakopava u zemlji i tu se sadi posebna vrsta drveta sa kojim će taj čovek kasnije ceo život imati posebnu vezu. Ako bi neko posekao stablo, smatralo bi se kao da je ubio tog čoveka.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram