Princeza Ljubica Karađorđević upravo sa bebom uradila ono što je mnogim roditeljima u Srbiji nezamislivo, a u Skandinaviji je vrlo poželjno

ljubica karađorđević
Foto: Instagram/ljubicakaradjordjevic

Mnoge mame i tate se doslovno naježe od same pomisli na tako nešto.

U našoj zemlji ovih dana je debeli minus, šo je i uobičajeno za ovo doba godine. Ipak, velika hladnoća mnoge roditelje odvrati od izlaska napolje sa malom decom jer se boje da se ne prehlade.

S druge strane, princeza Ljubica Karađorđević rešila je da svoju bebicu izvede u šetnju na -7 stepeni.

Ona je na Instagramu objavila snimak na kom se vidi kako bebicu nosi u naručju umotanu u toplu jaknu. Okolo je sneg, mraz, ali to bebi nimalo ne smeta i ona mirno drema u maminim rukama.

I dok se mnoge mame i tate doslovno naježe od same pomisli na tako nešto, u skandinavskim zemljama ta praksa je i te kako prisutna.

Zanimljivo je da mnoge turiste koji se zimi nađu u zemljama kao što su Švedska i Danska zbune kolica za bebe u nizu poređana na trotoaru ispred kafića i restorana. Dok roditelji unutra ispijaju kafe i čajeve, njihova deca spavaju ušuškana na temperaturama ispod nule, čak i ako veje sneg ili šiba vetar.

I kada su kod kuće, za popodnevnu bebinu dremku roditelji će kolica izneti na terasu da beba ne bi propustila redovno dnevno čeličenje na oštrom severnom vazduhu.

I isped jaslica i vrtića svakog popodneva načičkana su kolica sa uspavanim bebama, što pokazuje da ovo nije samo hir roditelja već zvanična zdravstvena politika u ovim zemljama, pišu Detinjarije.

U kulturi i tradiciji skandinavskih narada običaj ostavljanja dece da spavaju na hladnoći ima vrlo duboke korene, a iza njega stoji uverenje da ova praksa stvara zdravu i otpornu decu.

Prema jednom istraživanju sprovedenom u Finskoj, optimalna temperatura za spavanje beba na otvorenom je -5 stepeni, mada mnogi roditelji kažu da svoju decu ostavljaju napolju da spavaju i na neverovatnih -30 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram