Hit video koji pokazuje kako vas beba zapravo vidi

Foto: Printscreen/YouTube/Clinic Compare

Sjajan video snimak pokazuje kako se bebin vid razvija u prvih 12 meseci života.

Bebin vid prolazi kroz mnoge promene tokom prve godine života.

Kada se rodi, dete je vrlo osetljivo na jaku svetlost. Možda ćete primetiti kako su bebi zenice male, što ograničava koliko im svetlosti ulazi u oči. Novorođena beba može da vidi nešto pored sebe perifernim (bočnim) vidom, ali se njen centralni vid se još uvek razvija.

Pročitajte još:

U roku od nekoliko nedelja, kako se bebine mrežnjače razvijaju, zenice se šire. Dete onda može da razlikuje svetlo i tamno područje i obrasce. Veliki oblici i svetle boje počinju da privlače bebinu pažnju. Beba takođe može početi da se fokusira na neki predmet ispred sebe.

Otprilike nakon mesec dana, beba će se možda na kratko usredsrediti na vas, ali će i dalje preferirati predmete jarkih boja na udaljenosti do 3 metra.

Prva dva meseca bebine oči često ne rade dobro zajedno. Možda ćete primetiti da su oči bebe „ukrštene“ ili se čini da odlutaju sa strane. U većini slučajeva to je normalno i na kraju će se ispraviti. Ali ako se jedno oko bebe neprestano okreće prema nosu, treba razgovarati sa pedijatrom.

Foto: Shutterstock

Bebe nakon dva meseca obično mogu očima da prate pokretni predmet jer im se poboljšava vizuelna koordinacija. Sa oko tri meseca beba bi trebalo da stekne koordinaciju očiju i ruku, takoda može da udara po obližnjem pokretnom objektu. Tada bebine oči rade zajedno kako bi fokusirale i pratile predmete. Ako ne primetite da se ovo dešava, konsultujte pedijatra.

Pročitajte još:

Posle navršenih pet meseci, bebina sposobnost da vidi koliko je predmet udaljen od nje (koja se naziva percepcija dubine) razvija se potpunije. Počinju da vide svet u 3 dimenzije i poboljšavaju posezanje za objektima. U ovom trenutku imaju i dobar vid u boji, mada ne baš potpuno razvijen kao kod odraslih. U ovoj fazi, beba može prepoznati roditelja preko sobe i smešiti mu se. Takođe može videti predmete spolja kada gleda kroz prozor.

Bebe obično počinju da puze sa kada su stare oko osam meseci, a to dodatno poboljšava njihovu koordinaciju očiju sa rukama.

Sa oko devet meseci bebe uglavnom mogu prilično dobro da procene udaljenost. To je otprilike vreme kad počnu da ustaju. Otprilike sa deset meseci bebe obično mogu da vide i procene udaljenost dovoljno dobro da uhvate nešto između palca i kažiprsta.

Pogledajte kako izgleda razvoj bebinog vida, iz bebine perspektive:

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram