Upozorenje lekara: Koliko dete zapravo treba da spava

dete spavanje
Foto: Nadezda Ledyaeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Lekari upozoravaju roditelje čija deca malo ili loše spavaju

Lekari upozoravaju roditelje da bi deca koja spavaju manje od devet sati mogla da imaju problema sa pamćenjem i inteligencijom.

Naime, stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Marilendu rekli su da nedostatak sna ili loš san kod dece može da poveća rizik od problema poput anksioznosti, impulsivnog ponašanja i depresije.

Takođe, uočili su da kod dece koja ne dremaju tokom dana, postoji povezanost sa kognitivnim poteškoćama poput pamćenja, rešavanja problema i donošenjem odluka.

„Otkrili smo da su deca koja spavaju manje od devet sati tokom noći imala manje sive materije ili manji volumen u određenim područjima mozga odgovornima za kontrolu pažnje, pamćenja i inhibicije u poređenju sa onima koji imaju zdrave navike spavanja“, izjavio je autor studije dr Ce Vang.

On je dodao da su „ove razlike bile uočljive i nakon dve godine, što je zabrinjavajuće otkriće koje ukazuje na dugoročnu štetu za decu koja ne spavaju dovoljno“.

Studija je objavljena u časopisu „The Lancet Child & Adolescent Health“, a posmatrala je više od 8.300 dece uzrasta od devet do 10 godina.

Lekari su pregledali nalaze magnetne rezonance, medicinsku dokumentaciju i upitnike koje su dve godine ispunjavali roditelji.

„Potrebne su dodatne studije da bismo potvrdili naše nalaze i videli da li mogu bilo kakve intervencije da poboljšaju navike spavanja i preokrenu neurološke nedostatke“, istakao je dr Vang.

Kako bi pomogli svom detetu da spava, stručnjaci Američke akademije za pedijatriju kažu da bi roditelji trebalo da podstiču dobre navike spavanja kod svoje dece.

To uključuje postavljanje prioriteta za celu porodicu i pridržavanje redovne rutine. Takođe, navode da bi roditelji trebalo da ograniče vreme koje dete provodi ispred ekrana i potpuno izbace sedenje ispred ekrana sat vremena pre spavanja.

Prema smernicama „Sleep.org“, novorođene bebe do tri meseca trebalo bi da spavaju 14 do 17 sati, a odojčad do prve godine od 12 do 15 sati. Maloj deci je potrebno 11 do 14 sati sna, a predškolcima 10 do 13 sati. Deca do 13 godina trebalo bi da spavaju devet do 11 sati, a tinejdžeri osam do 10 sati, prenosi N1.

BONUS VIDEO: Tata na porođaju u GAK Zemun

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram