U Nemačkoj postoji specijalna ambulanta za bebe o kojoj majke u Srbiji sanjaju

bebe plakanje
Foto: Mike Fryer / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta je klinika za uplakane bebe?

Evropa je pre nekoliko godina zaista shvatila važnost majčinstva kada je stvorila klinike za uplakane bebe.

„Schreibaby Ambulanz“ ili „ Crybaby Outpatient Clinic“ kako se nazivaju u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Luksemburgu gde postoje, Klinika za uplakane bebe je odgovor na pitanje „Šta, kada smo umorne?“, „Šta, kada ne znamo kako?“, „Šta, ako ne možemo više?“.

Predviđene kao ustanove kojima se roditelji mogu obratiti kada imaju problem sa svojim novorođenčetom, ove klinike su, na prvom mestu, psihološka podrška u kritičnim situacijama i izazovima koje predstavlja roditeljstvo. Ako vaša beba, na primer, plače bez prestanka, možete pozvati Kliniku gde će vas dočekati srdačno i stručno osoblje, sa željom da vam pomogne. Osoblje se sastoji od socijalnih radnika, učitelja i psihologa koji će uvek odgovoriti na svaki poziv. Ono što je takođe važno napomenuti jeste da se, od skoro, pomoć ne definiše u okviru prvih meseci detetovog rođenja. Klinika je tu za roditelje i staratelje koji prolaze kroz izazovne situacije ne samo sa bebama već i sa starijom decom, adolescentima sve do njihove 21. godine, piše originalmagazin.

Možete pozvati u svakom trenutku. Tokom prvog telefonskog poziva, uzimaju se osnovne informacije o hitnosti situacije jer klinika ima pravilo da se na svaki problem odgovara u roku od 48 h, u zavisnosti od hitnosti. Tokom prve seanse stručnjaci razgovaraju sa roditeljima o izazovu sa kojim se suočavaju, njihovim strahovima, ciljevima i predlažu tehnike koje mogu pomoći u rešavanju.

Kao glavnu vrstu tehnike koju koriste u ovim klinikama osoblje navodi telesno orijentisani vid podrške u toku krize (body-oriented crisis support) – što predstavlja ohrabrivanje roditelja da veruju svojim instinktima u vezi svoje bebe, učenje tehnika za poboljšanje individualnih rešenja i, što je najbitnije, savladavanje telesnih tehnika izlaženja iz takozvane spirale stresa u kojoj se roditelji često nađu kada ne znaju kako da smire bebu ili se izbore sa sopstvenim stresom.

Ono što takođe savetuju stručnjaci Klinike za uplakane bebe jeste da se roditelji udalje od svih teorija o roditeljstvu koje su slušali, čitali i o kojima su istraživali kako bi naučili da se oslone na sopstvene instinkte, osećaje i iskustva sa svojim detetom. Iako nam mnoge univerzalne teorije mogu pomoći da shvatimo kakav roditelj želimo da budemo i svojim smernicama osnažiti pri nezi naše bebe, u isto vreme nas mogu sputavati jer nas ne pripremaju na činjenicu da je svaka beba različita i da ne postoje univerzalna pravila koja će nam pomoći kada ne razumemo potrebe svoje bebe i ne čujemo svoj sopstveni instinkt.

Ovakav vid podrške je sveprisutan u inostranstvu. Osim Nemačke, dostupan je i u Austriji, Švajcarskoj i Luksemburgu, piše 021.rs.

A o takvoj specifičnoj podršci majke u Srbiji za sada, nažalost, mogu samo da sanjaju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram