U kojoj su vezi manjak sna i želja za šećerom kod tinejdžera

šečer tinejdžeri
Foto: Phil Boorman / Carte Blanche / Profimedia

Studija objavljena u časopisu "Sleep" otkrila je da tinejdžeri koji su spavali manje od preporučenog vremena imaju veću verovatnoću da će konzumirati hranu koja povećava nivo šećera u krvi, povećavajući rizik od prekomerne težine, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

„Skraćeni san je povećao rizik kod tinejdžera da jedu više ugljenih hidrata i šećera i piju više pića zaslađenih šećerom nego kada su spavali onoliko koliko je preporučeno za njihov uzrast“, kaže glavni autor studije, dr Kara Duracio, klinički i razvojni stručnjak. profesor psihologije na Univerzitetu Brigam Jang.

O studiji

Istraživači su posmatrali obrasce ishrane 93 tinejdžera. Proučavali su njihov kalorijski unos, sadržaj makronutrijenata, vrste hrane i glikemijsko opterećenje namirnica koje su redovno jeli.

Takođe su analizirali obrasce spavanja tokom jedne nedelje, podelivši učesnike u dve grupe – na one koji su spavali oko šest i po sati tokom noći i one koje su spavali oko devet i po sati tokom noći, piše VeryWellFit, a prenosi N1.

Dr Duracio napominje da su obe grupe jele otprilike istu količinu kalorija. Ali, oni koji su manje spavali jednostavno su birali više namirnica sa dodatkom šećera i visokim sadržajem ugljenih hidrata.

„Sumnjamo da umorni tinejdžeri traže brze načine da podignu nivo energije, pa traže hranu koja im to daje“, kaže ona.

Iako je san neophodan za sve, adolescentima je posebno potrebno više sna, a ipak su poznati po tome što ga ne dobijaju dovoljno, kaže dr Džodi Mindel, autorka Kliničkog vodiča za pedijatrijski san.

Prosečna količina sna kod tinejdžera je oko sedam sati, kaže ona. Ali studije pokazuju da je većini tinejdžera potrebno najmanje devet sati sna.

Biološka promena u rasporedu spavanja dovodi do toga da tinejdžeri ostanu budni do kasno u noć i da se bude kasnije sledećeg dana.

„Nedostatak sna tokom noći će uticati na mnoge aspekte funkcionisanja tinejdžera, uključujući raspoloženje, ponašanje, pažnju, donošenje odluka i uspeh u školi.“

Nedavno sprovedena studija ukazuje na to da loše navike u ishrani takođe mogu da budu uključene.

Studija koja je proučavala prevalenciju dodatnog unosa šećera među tinejdžerima u Brazilu otkrila je da oni koji su jeli više šećera takođe imaju lošiji kvalitet ishrane i provode više vremena na elektronskim uređajima.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram