U frci oko tvita o nemajci iz Srbije, najzanimljivije su nebulozne reakcije

Foto: stasia04 / Alamy / Alamy / Profimedia

Svako ima mišljenje o tome šta čini dobru majku.

U Srbiji volimo da osuđujemo – pogotovo tuđe roditeljstvo. Na udaru kritika su najčešće majke, kakve god bile – domaćice, zaposlene, udate, razvedene…

Tviter zajednica često oslikava društvenu klimu naše okoline, što je dobro pokazala rasprava nakon tvita o ženi koja želi da unajmi bebisiterku, a koji je najverovatnije jedna priča iz edicije „nije se desilo“.

„Školska, doktor nekih nauka, uzela bebisiterku, beba 4 meseca i vratila se na posao i kaže ‘nisam se ja školovala da sedim kući i menjam pelene’. Bog s tobom ženo, pa nisi se valjda školovala ni za to da ti drugi čuvaju decu. Valjda je dete važnije od posla. Ima, nije do para“, napisala je korisnica.

Usledilo je dosta komentara, u kojima se ogledaju dva suprostavljena mišljenja. Dok je nekima doktorka nauka „nemajka“, drugima je njen potez sasvim opravdan i razumljiv.

„Mene je majka dala u jasle sa tri meseca. Jer je toliko bolovanja imala, a sistem socijalne zaštite je bio fenomenalan. Nije doktor nauka. Najbolje da sedi u četiri zida kao moja sestra koja je postala poluluda od dečije cike da se dere čim je neko nešto pita“, bio je jedan komentar.

„A gde je otac u toj priči? Jel znate da očevi mogu da uzmu bolovanje za negu deteta od trećeg meseca i da mu bude plaćeno 100%? Zašto jašete samo žene? Jel mislite da nije dobra majka jer se vratila na posao? Sram vas bilo“, zapitao se neko.

„To je taj trend.. Hoće da ima decu, ali ko će još i da: ne spava po celu noć, pa pelene, pa kašice, pa spremanje jela, pa hrani non stop, pa uspavljuj, pa vodi napolje..Znam da tako mora, ali meni je već sada žao što starija bira drugarice umesto nas“, suprotstavio se jedan muškarac.

„Zato su nam deca danas ovakva, sve se nema vremena i juri karijera. Čast posebnima“, složio se neko s njim.

„Pa dobro, možda bolje za bebu da je podigne bebisiterka, nego nadrndana, nezadovoljna doktorka nauka. Histerisala bi po kući i unosila nervozu detetu“, bio je valjda sarkastičan komentar.

„Propušta najlepše trenutke materinstva. Kakav li će odnos imati prema detetu? Biće joj teret uvek ako joj je ovakav stav“, napisao je neko „brižan“.

„Četiri meseca je u većini država van Evrope luksuz. Dobiješ maksimum dva meseca porodiljsko, i posle toga izvoli na posao. Ne kažem da je to normalno, jer nije. Ali neki ljudi nemaju izbor nego da uzmu dadilju“, primetio je još jedan korisnik Tvitera.

štitna žlezda
Foto: Shutterstock

Prenosimo još reakcija na ovaj viralni tvit, koji podsećaju da se žena na Balkanu i dalje svodi na jednu jedinu ulogu – majke – kada se porodi.

Uprkos tome što uvek imamo neodoljivu želju da komentarišemo tuđe roditeljstvo, ipak je najbolje ne zavirivati u tuđe dvorište.

***

Bonsu video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram