U „Dragiši Mišović“ duplo više dece nego prošlog meseca

Beba i porodica 07. apr 202108:46
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na dečjoj klinici Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" trenutno je na lečenju 25 dece sa koronavirusom, što je duplo veći broj nego prethodnog meseca.

Načelnica te klinike Olivera Ostojić rekla je za K1 televiziju da je poslednjih mesec dana zabeležen povećan broj ambulantnih pregleda i prijema u bolnicu.

„To nisu samo beogradska deca, već i deca iz unutrašnjosti. Nekim danima imamo veći broj prijema nego otpusta, što pre par meseci nije bio slučaj, uvek smo otpuštali više dece nego što smo ih primali“, kaže Ostojić.

Pročitajte još:

Dodaje da su deca različitog uzrasta, od nekoliko dana do 17, 18 godina.

Kako je rekla, sve bebe koje su kovid pozitivne su dobro i svaka se posle izvesnog vremena otpusti kući u dobrom opštem stanju.

„Bebe su izgleda najjača karika. Od marta prošle godine prošlo je puno beba kroz bolnicu i sve su dobro, trenutno nemaju nikakve dugoročnije komplikacije“, rekla je doktorka Ostojić.

Navela je da upalu pluća imaju starija deca, tinejdžeri, koji u bolnicu dolaze sa temperaturom, malaksalošću, kašljem, a u nekom procentu oni koji imaju tzv. multisistemski inflamatorni sindrom.

To je ozbiljnija bolest koja se manifestuje sa izrazito povećanim laboratorijskim analizama, tačnije preteranim odgovorom imunog sistema na korona infekciju, kaže Ostojić.

Ukazuje da takvi pacijenti uspešno završe lečenje, bez komplikacija.

Doktorka Ostojić kaže i da za sada neće biti vakcinacije dece i ističe da je neophodno da vakcinu protiv koronavirusa primi što veći broj populacije starije od 18 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram