Koliko roditelje u Srbiji koštaju treninzi dece

Foto:Shutterstock

Bavljenje sportom i redovna fizička aktivnost su od presudne važnosti za pravilan razvoj svakog deteta. Osim što je sport bitan za zdravlje, takođe je prilika da se dete socijalizuje i zabavi. Koliko je novca u Srbiji potrebno izdvojiti za to?

Pre nego što proverimo cene, treba se podsetiti i zašto je kretanje toliko važno. Pedijatar Slavko Dušanov ističe koje sve posledice nosi to što se deca sve manje kreću, što previše sede, ne trče, ne igraju se, ne vežbaju dovoljno.

“Zdravstvena posledica usled manjka fizičke aktivnosti, i zbog korone i uopšte, pre svega je nepravilno držanje. Kad radimo sistematske preglede, veliki broj dece, čak preko 70 odsto njih, prema našim podacima, ima nepravilno držanje. To znači da im je kriva kičma, imaju krive noge, slabo razvijenu muskulaturu, ravne tabane, a kičmu i ceo taj kostur drže mišići. S obzirom na to da su deca fizički neaktivna, taj kostur nema šta da drži“.

Foto:Shutterstock

On izdvaja i drugu posledicu manjka fizičke aktivnosti – gojaznost.

“Deca jedu to što jedu, često nezdravo, a te kalorije koje unesu ne mogu da potroše ako nisu aktivni jer za kompjuterom sigurno neće da ih potroše. Posledica toga bude da zbog gojaznosti već decu u 15, 16. godini imamo na terapiji za visok pritisak. Poznato je i da je među faktorima rizika koji dovode do kardiovaskularnih oboljenja na prvom mestu manjak fizičke aktivnosti”, napominje doktor.

Foto: Shutterstock

Proverili smo cene najpopularnijih sportova za decu. Prvi na listi je svakako fudbal, a školice ovog sporta koštaju oko 3.000 – 3.500 dinara mesečno. Na košarku decu možete upisati po nešto nižoj ceni – treninzi se kreću od 2.200 dinara pa na više. Slične cene važe i za druge ekipne sportove poput odbojke ili rukometa.

Pojedine škole plivanja koštaju od 2.000 dinara, ali se cene uglavnom kreću od 3.500 do 4.500 dinara.

Tenis je i dalje najskuplji sport – trening jednom nedeljno košta oko od 3.000 do 6.000 dinara, za tri časa nedeljno platićete najmanje 7.000, a uglavnom preko 10.000 dinara.

Škole baleta koštaju oko 3.000 – 3.500 dinara mesečno, a slične su cene i za treninga gimnastike. Atletika je uglavnom malo jeftinija, oko 2.000 mesečno.

Foto: Shutterstock

Za karate treninge se mesečno plaća 2.500 dinara. Kik-boks košta 2.500 dinara, a tekvondo je najskuplji od borilačkih sportova za decu, pa se treninzi kreću od 4.000 dinara.

Ukoliko želite da se vaše dete druži sa konjima, deset časova jahanja od po 20 minuta košta oko 6.000 dinara, dok se negde cene za 10 časova kreću i preko 15.000 dinara.

***

Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram