Šta deca širom sveta jedu za ručak u školi

Foto:Rafal Strzechowski / Free / Profimedia/Werli Francois / Alamy / Alamy / Profimedia

Ručak u školi je najbolji, najvažniji deo dečjeg dana, a ono što deca jedu varira u zavisnosti od kraja sveta. Razlike u ishrani su drastične.

Obišli smo planetu kroz školske obroke koji se služe širom sveta.

Francuska

Francuski đaci mogu očekivati do četiri jela za vreme ručka. Počinju salatom od svežeg povrća, zatim proteinima poput piletine ili lososa sa prilogom od pečenog brokolija. Ne bi bili Francuzi bez sireva, džema i svežeg hleba, a deca ručak završe sa slatkom poslasticom pre povratka na časove.

Japan

U Japanu deci ne samo da služe zdrave obroke; đaci ih zapravo i spremaju. Da bi rano naučili da kuvaju, deca naizmenično pomažu u kuhinji, posluživanju i čišćenju. Obroci su bogati pirinčem, povrćem i ribom.

Nigerija

Đaci u Nigeriji se svakodnevno hrane uravnoteženim obrocima. Ručak uključivati dimljeni pirinač sa paradajzom i piletinom i povrćem na pari.

Finska

Finska je bila prva država na svetu koja je svakom đaku obezbedila besplatan ručak, a zakon obavezuje na visoke standarde ishrane. Povrće, poput salate od cvekle i pečene repe, zauzima najmanje polovinu tanjira, obroci od žitarica, poput palačinke prelivene sa malo džema od brusnice, zauzimaju jednu četvrtinu, a proteini zauzimaju drugu.Hrskavi hleb zvan Näkkileipä se poslužuje sa strane.

Južna Koreja

U Južnoj Koreji studenti jedu sa čeličnih tanjira koji su podeljeni na precizne porcije. Veći deo je za pirinač, u krugu se nalazi supa, a manji delovi su za ljut, začinjen kimči, malo povrća i meso poput mariniranih traka svinjetine.

Etiopija

Obroci su uglavnom biljnog porekla. Niz namirnica, poput začinskog sočiva, tikvica i paprikaša od žutog graška, zvanog Kik Alicha, jede se sa fermentisanim hlebom.

Havaji

Deca na Havajima mogu da očekuju jela pripremljena sa lokalnim, svežim namirnicama, poput pilećeg mesa sa povrćem i sveže pečenog hleba.

Ukrajina

Ukrajinska deca ručaju tri jela. Prvo jedu supu, kao što je boršč, na bazi govedine sa kupusom i crvenom repom koja joj daje živahnu boju. Zatim jedu meso poput kobasica na žaru sa knedlama punjenim krompirom i sirom zvanim vareniki. Završavaju obrok nekim biskvitom.

Sjedinjene Američke Države

Poslužavnik za ručak u Sjedinjenim Državama sadrži prženi sir na hlebu od celog zrna, supu od paradajza, štapiće od šargarepe, voće poput suvog grožđa i jabuku i kolač za desert.

Italija

Italijanski đaci imaju ručak od dva jela, a ako žive u Rimu, obrok po zakonu mora biti 70 odsto organski. Primarno je jelo od testenine, dok se proteini i povrće, poput piletine na sa mocarelom i salatom od paradajza, služe nakon toga. Deca dobijaju sveže voće za slatki završetak.

Tajland

Prema Svetskom programu za hranu, tajlandski đaci dobijaju najviše hranljivih obroka u celoj Aziji. Deca mogu očekivati uravnotežen obrok kao što je piletina, pirinač i začinjena, slatka zelena salata od papaje sa antioksidantima.

Kina

Porodice u Kini plaćaju mesečnu naknadu u iznosu od oko 70 centi po danu da bi deca dobila ručak. Đaci jedu pirinač, meso i povrće.

Brazil

Hrana je u Brazilu ustavno pravo, što znači da su škole obavezne da učenicima obezbede zdrave obroke sa 30 odsto sastojaka nabavljenih od lokalnih poljoprivrednika. Jedu svežu hranu poput kajgani sa povrćem, sa obilnim pirinčem, pasuljem i komadom voća.

Indija

Deca u Indiji uglavnom nose ručak u školu. Šta jedu zavisi od regiona. Recimo, deca iz severne Indije uživaju u začinjenom hlebu koji se zove paratas i ćuftama od leblebija sa sosom od jogurta.

Izrael

Sa časovima šest dana u nedelji, škola u Izraelu završava se pre ručka, ali deca donose aruchat eser, jutarnji obrok, koji čine pite sa humusom i tvrdo kuvano jaje.

Hong Kong

Učenici u Hong Kongu za ručak mogu očekivati povrće poput brokolija na pari, uz kriške svinjetine pržene u voku i beli pirinač.

Velika Britanija

Zakon nalaže da škole obezbeđuju zdrav obrok od mesa, voća i povrća i žitarica sa malo šećera. Đaci za ručak jedu i ribu sa vrućim krompirom, pasuljom i čokoladnim keksom, piše Insider.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram