Toksične hemikalije u pelenama opasne po bebe

Foto: :Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Prema jednom istraživanju, 90 odsto beba je izloženo visokotoksičnim pelenama.

Istraživanje sprovedeno u Francuskoj sugeriše da bi to moglo da dovede do ozbiljnih bolesti u kasnijem životu.

Agencija ANSES testirala je najprodavanije brendove pelena za jednokratnu upotrebu koje se prodaju širom Evrope i pronašla 38 hemikalija koje predstavljaju „veoma ozbiljne opasnosti“.

Većina hemikalija utiče na rad hormona, kažu stručnjaci, što znači da se ne smatraju bezbednim, piše 021.

U Evropi se svakog minuta napravi 1.000 pelena i one se plasiraju na tržište vredno sedam milijardi evra godišnje. Dominantna dva brenda: Pampers sa 36 procenata i Huggies koji pokriva dva procenta tržišta.

Nakon što je istraživanje prvi put objavljeno 2019. godine, ANSES je pratio testiranje devet glavnih brendova. Otkrili su samo jednu od hemikalija koje su još prisutne – kancerogeni formaldehid, što ukazuje na to da su brendovi bar na neki način reagovali.

Foto: PhotoAlto / Profimedia

Ipak, štetne supstance mogle bi se ponovo naći u pelenama, pa je stoga agencija zatražila od EU da striktno ograniči hemikalije u pelenama. Tom predlogu se opiru institucije EU. Propis kojim bi potrošači bili zaštićeni trebalo je da bude donet ove nedelje, ali je taj rok propušten.

„Roditelji svaki dan rizikuju izlaganjem beba toksičnim hemikalijama jednostavno menjajući pelene. Nije na roditeljima da znaju da li su pelene koje koriste toksične ili ne. EU mora da zabrani te supstance u pelenama i osigura okruženje bez toksičnosti“, kaže Marija Arena, članica Odbora Evropskog parlamenta za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane i aktivistkinja za hemijska pitanja.

Evropska agencija za hemikalije je priznala potencijalne rizike saopštivši da hemikalije ne bi trebalo da budu prisutne, ali tvrdi da francuski istraživači nisu uspeli da na odgovarajući način dokažu rizik za decu. Međutim, nevladine organizacije tvrde da takav stav nije utemeljen.

Evropska komisija je sada propustila zakonski rok da odgovori na francuski predlog za zabranu, odlažući zaštitu potrošača mesecima ili godinama.

Zbog toga je reagovala 21 NVO. One su u pismu Evropskoj komisiji navele da bi posledice po zdravlje dece mogle biti nepovratne i da bi trebalo zabraniti hemikalije.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram