Zašto bebe u ranoj fazi života više vole mamu

Majka i beba, Foto: Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Bebama su majke obično na prvom mestu...

A, tT

‘Pri rođenju, bebe mogu da vide, otprilike, 20 do 30 centimetara ispred sebe. Tokom prvog meseca života brzo nauče da spoznaju i druga lica. Pokazuju sklonost prema licima članova porodice’ – kaže ona.

U toj ranoj fazi, bebama su mame na prvom mjestu, jer je njen glas obično na šta su prvo navikli. Pored glasa, one prepoznaju miris i zvuk, jer se ovi čulni aspekti kod beba razvijaju pre nego vid. Obično se oslanjaju na njih kako bi prepoznali osobe.

‘Većina beba razvija sklonost prema majci u periodu od drugog do četvrtog meseca. Od rođenja, kombinacija vida, mirisa i zvuka verovatno pomaže bebama da razlikuju svoju majku od drugih. Dojenje pruža savršenu udaljenost između maminih i bebinih očiju, a bebe vole da gledaju majčino lice tokom tog procesa’ – kaže.

Tako najbolje doživljavaju miris i zvuk majčinog glasa, koji su slušale sve vreme dok su bile u materici.

Kako bebe zavole očeve, a onda i ostale članove domaćinstva

Pažnja vašeg deteta deli se i na druge članove porodice i to dolazi u razvojnom procesu bebe.

Tokom prvih nekoliko meseci života odojčad počinju da komuniciraju. S majkama se obično odvija njihova najčešća interakcija tokom tog razdoblja, a nakon toga stvaraju primarnu privrženost njima – dodaje.

Ipak, dete se veže za pojedinca koji najčešće reaguje na njegove znakove komunikacije kao što su plač ili osmeh, a to možda nije uvek majka.

Kako se roditelji povezuju sa bebom?

Ako vi ili vaš partner primetite da vaše dete ima veliku sklonost prema drugom roditelju, postoje načini da se zbližite s detetom. Odgovarajući na njegove znakove komunikacije i interakcije sa vama, uspećete da se zbližite.

Najčešći faktor na osnovu kod idojčad razvijaju povezanost prema roditelju vezan je za vreme hranjenja bebe. Međutim, sa razvojem motoričkih sposobnosti, načini vezivanja se menjaju.

Najbolji način da se roditelj poveže sa bebom je preko zajedničke igre. Primera radi, građenje dvorca od kockica u kom učestvuju roditelji i dete od 9 meseci je najbolji način da se povežete sa njim – dodaje.

Povezanost roditelja sa bebom gradi se postepeno. Isto kao što je odraslim jedinkama potrebno vreme da steknu poverenje u neku osobu, tako je i bebama neophodan određeni period da vas upoznaju, prenosi Hayat.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram