Test koji bi mogao da izračuna rizik za prevremeni porođaj

prevremeni porođaj
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Prevremeno rođena deca ponekad imaju komplikacije u razvoju, a u najboljem slučaju lekari ih prate koristeći razne analize za vreme prve godine života da bi se otpisale mogućnosti nekih zdravstvenih i razvojnih poteškoća.

Tokom trudnoće žene često strahuju od prevremenog porođaja, a sudeći prema najnovijem istraživanju grupa naučnika sa Univerziteta u Vašingtonu, jednostavan bris unutrašnje strane obraza majki i očeva mogao bi da pomogne u određivanju rizika od prevremenog porođaja.

Istraživači kažu da ovo otkriće može dovesti do šire primene vrlo korisnog testa

Saznanje o mogućnosti prevremenog porođaja moglo bi da pomogne lekarima da reaguju pravovremeno, ali i budućim roditeljima da povećaju oprez i preduzmu potrebne mere, u dogovoru s lekarima. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu „Scientific Reports“, prenosi N1.

Radilo bi se o značajnom uticaju na sveukupno ljudsko zdravlje, a naučnici planiraju da rade na usavršavanju testova za širu primenu.

Trenutni tretmani za zaustavljanje ranog porođaja uključuju umetanje hormona vaginalno ili zahvate na cerviksu.

„Ako možda nećemo moći da rešimo problem, ako znamo da će se razviti zbog ove dijagnostike, možemo ga lečiti. Ovo bi moglo da pomogne pri prelazu sa reakcionarne na preventivnu medicinu“, rekao je profesor Skiner.

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram