Šta sve može da ti se desi posle porođaja – a niko te na to ne pripremi

Foto: PAUL HAKIMATA / Panthermedia / Profimedia
Foto: PAUL HAKIMATA / Panthermedia / Profimedia

Većina žena ne zna šta sve očekuje njihovo telo posle porođaja.

Vaše telo je upravo prošlo kroz jedno izazovno iskustvo i verovatno ćete osetiti bol. Biće potrebno neko vreme da se oporavi, pa se uverite da radite stvari polako i razgovarajte sa babicom ili svojim lekarom ako vas nešto brine.

Ovo su uobičajeni problemi koje možete imati tokom prvih nedelja i meseci nakon porođaja.

Bebi bluz

Verovatno ćete se osećati prilično emotivno neko vreme nakon što se porodite. Takođe možete iskusiti „bebi bluz“, zbog čega se osećate anksiozno, slabo, razdražljivo ili želite da plačete bez očiglednog razloga. Svi ovi simptomi su normalni i obično traju samo nekoliko dana. Pokušajte da pazite na sebe kao i na svoju novu bebu i nemojte se plašiti da tražite pomoć ako se osećate preopterećeno, anksiozno ili depresivno duže od dve nedelje, prenosi tommys.org.

Bol

Možda ćete imati bol i grčeve u stomaku nakon porođaja. To je zato što se vaša materica skuplja i vraća na svoju normalnu veličinu.

Ovi bolovi obično traju 2 ili 3 dana nakon vaginalnog porođaja, ali mogu trajati i malo duže ako ste imali asistirani porođaj, na primer. Možda će vam biti malo gore kada dojite. Jednostavni lekovi protiv bolova kao što su paracetamol ili ibuprofen mogu pomoći.

Krvarenje

Krvarićete iz vagine nakon vaginalnog porođaja ili ako ste imali carski rez, i u početku će krvarenje biti obilno. Ovo će trajati oko 40 dana i postepeno će postati braonkasto i smanjivati se dok konačno ne prestane.

Koristite mrežaste uloške prvih 6 nedelja nakon porođaja. Nemojte koristiti tampone jer mogu povećati šanse da dobijete infekciju.

Obratite se svom lekaru ako gubite krv u velikim ugrušcima ili morate da menjate uloške na svakih sat vremena ili više.

Hemoroidi i zatvor

Niste usamljeni ako ste pomalo zabrinuti zbog svoje prve stolice nakon rođenja. Mnoge žene su zabrinute zbog ovoga, posebno ako imaju šavove. Možda nećete ni imati stolicu nekoliko dana nakon porođaja. Ipak, važno je da se opustite, jer su šanse da od odlaska u wc šavovi puknu i rana se otvori – minimalne.

Važno je da ne suzdržavate stolicu, što može biti prilično uobičajeno nakon porođaja i može dovesti do zatvora. Takođe, trudite se da se ne naprežete jer to može da napravi problem sa hemoroidima. Pokušajte da pijete puno vode i jedite hranu sa puno vlakana, poput svežeg voća i povrća, hleba i žitarica od integralnog brašna ili celog zrna. Ako se i dalje borite, vaša babica ili lekar vam mogu dati laksative.

Recite svojoj babici ako osećate bol ili peckanje u ili oko vagine, ili ako primetite neprijatan miris jer to može biti znak infekcije.

Ako vas bole ili svrbi oko anusa ili krvarite kada obavljate nuždu, možda imate hemoroide. Ovo su kvržice unutar i oko vašeg anusa koje prilikom vaginalnog porođaja zbog napona često izađu napolje. Može vam pomoći i krema protiv hemoroida, a dobra prevencija su i vežbe za karlično dno.

Inkontinencija

Neke žene mogu propuštati urin (poznato kao urinarna inkontinencija) nakon bebe. Ovo je verovatnije ako ste imali vaginalni porođaj, ali neke žene koje su imale carski rez takođe mogu doživeti isto.

Veća je verovatnoća da ćete imati inkontinenciju ako ste imali problema sa kontrolom bešike u trudnoći, ako ste imali dugi porođaj ili asistirani porođaj.

Može pomoći da:

– radite vežbe za karlično dno

– smanjite unos kofeina

– izbegavate začinjenu i kiselu hranu

– pijete 6 do 8 čaša tečnosti dnevno, ali ne više (mnogi ljudi sa urinarnom inkontinencijom izbegavaju da piju tečnost, ali to pogoršava smanjenje kapaciteta bešike)

– ostavite pušenje

– izbegavate dizanje teških stvari

Takođe može pomoći da pokušate polako da smršate. Ovo je lakše reći nego učiniti nakon bebe i nema žurbe. Zapamtite da je vašem telu potrebno vreme da se oporavi.

Neke žene takođe mogu imati problema sa kontrolom creva (poznato kao analna ili crevna inkontinencija).

Nemojte se stideti da razgovarate sa svojom babicom, ginekologom ili lekarom opšte prakse o problemima sa inkontinencijom. Oni vam mogu pomoći da dobijete pravu negu, kao što je trening bešike i creva, fizioterapija ili operacija ako je potrebno.

Takođe, postoji mnogo aplikacija za kontrolu dna karlice i bešike koje možete da preuzmete kako bi vas podsetile da radite vežbe za karlično dno.

Obilno znojenje

Neke žene imaju noćno znojenje ili navale vrućine nakon bebe. Ovo može biti zbog hormonalnih promena jer se vaše telo navikava da više ne bude trudno. To može biti i način na koji se vaše telo oslobađa neke dodatne tečnosti koju ste nosili tokom trudnoće.

Prema studiji iz 2013, noćno znojenje posle porođaja je najgore 2 nedelje nakon rođenja. Nakon ovoga bi trebalo postepeno da opada.

Znojenje posle porođaja je prirodno, ali pojačano znojenje takođe može biti znak drugih zdravstvenih problema kao što su anksioznost ili preterano aktivna štitna žlezda. Ako se znojite i imate visoku temperaturu, to može biti znak infekcije.

Dijastaza

Foto:Shutterstock

Dijastaza rekti je kada se 2 mišića koja prolaze kroz sredinu stomaka razdvoje tokom trudnoće.

To se dešava zato što vaša materica gura mišiće, čineći ih dužim i slabijim. Mišići će se obično vratiti u normalu kada vaša beba napuni 8 nedelja. Ako je jaz i dalje očigledan u ovom trenutku, obratite se svom lekaru opšte prakse jer to može izazvati probleme sa leđima. Oni vas mogu uputiti kod fizioterapeuta, koji će vam dati neke specifične vežbe.

Redovne vežbe za karlično dno mogu pomoći da se smanji veličina razmaka između vaših stomačnih mišića. Takođe je važno da stojite pravo i da budete svesni svog držanja.

Pigmentacija kože

Možda ste primetili neke tamnije mrlje na koži dok ste bili trudni. Pigmentacija kože (melazma) može biti posledica hormonalnih promena u trudnoći. Ovo je češće kod žena sa tamnijim tipom kože i ređe kod svetle ili veoma tamne kože.

Pigmentacija kože povezana sa trudnoćom obično nestaje sama u roku od godinu dana. Može pomoći korišćenje kreme za sunčanje sa visokim faktorom.

Ponekad pigmentacija kože može biti povezana sa hormonskim kontraceptivima (kao što su pilule) ili drugim lekovima. Razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse ako imate bilo kakvih nedoumica, piše portal tommys.

Anemija

Anemija je stanje krvi koje se razvija kada nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin, koji je protein koji prenosi kiseonik po vašem telu. Kada nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca, to može učiniti da se osećate izuzetno umorno, slabo i bez daha. Neke žene imaju anemiju u trudnoći.

Osećaj umora je uobičajen nakon porođaja, ali ako se osećate veoma umorno sve vreme, možda imate anemiju zbog nedostatka gvožđa.

Može pomoći da jedete više hrane bogate gvožđem kao što je:-

– tamnozeleno lisnato povrće

– žitarice i hleb sa dodatnim gvožđem u njima

– meso

– mahunarke (pasulj, grašak i sočivo).

Bezbedno je dojiti ako imate anemiju. Takođe možete bezbedno da uzimate vitaminske suplemente tokom dojenja, sve dok ne uzimate više od preporučene ili propisane doze.

Anemija može uticati na snabdevanje mlekom. Ovo može otežati dojenje nekim ženama, ali ne svima.

Vaginalne promene

trudnoća
Trudnoća; Foto: Bill Miles / ImageSource / Profimedia

Kada se porodite vaginalno, ulaz u vaginu se proteže kako bi beba izašla. Ovo može ostaviti posledice tako da vaša vagina bude modra i natečena. Ovo je normalno i trebalo bi da se smanji nakon nekoliko dana. Ali vaša vagina se verovatno neće vratiti u svoj oblik pre porođaja. Vežbe za karlično dno mogu pomoći u toniranju vaginalnih mišića.

Takođe možete imati problema sa suvoćom vagine. Neka istraživanja su pokazala da to može biti gore za žene koje doje jer imaju niži nivo estrogena (ženskog polnog hormona). Opet, ovo bi trebalo da se poboljša vremenom ili kada prestanete da dojite.

Vaginalne promene takođe mogu uticati na vaš seksualni život (kada ste fizički i emocionalno spremni da ponovo započnete seks).

Promene u veličini stopala

Mnoge žene u trudnoći imaju otoke, posebno na nogama, gležnjevima, prstima i stopalima. Ovaj otok će se ublažiti nakon porođaja. Međutim, neke žene kažu da im se veličina cipela trajno promenila nakon rođenja bebe.

Neka istraživanja su pokazala da trudnoća može trajno povećati dužinu i širinu ženskih stopala. Ovo može biti zbog dodatne težine koju žene nose tokom trudnoće, što stvara dodatni pritisak na stopala. Takođe, trudnice proizvode hormone koji povećavaju labavost zglobova i ligamenata, čineći strukturu stopala mekšom.

Gubitak kose

Većini žena opadne oko 100 dlaka svakog dana. Zbog promene u hormonima, ženama opada mnogo manje kose tokom trudnoće. Kao rezultat toga, mnoge žene primećuju da im je kosa gušća.

Međutim, nakon trudnoće, kosa ponovo počinje da opada. Ovo je poznato kao gubitak kose nakon porođaja ili „telogeni efluvium“. Istraživanja pokazuju da se to može desiti oko 2 do 4 meseca nakon porođaja. Ako vam se to dogodi, možda ćete to više primetiti duž linije kose na vrhu čela.

Gubitak kose nakon porođaja je uobičajen, ali može biti šok. To takođe može, razumljivo, uticati na samopouzdanje nekih žena.

Važno je imati na umu da je gubitak kose nakon porođaja privremen, pa bi nakon određenog vremena kosa trebalo ponovo da krene da raste. Neka istraživanja sugerišu da se gubitak kose retko nastavlja nakon 15 meseci nakon rođenja bebe.

Na tržištu postoji mnogo šampona koji obećavaju da će pomoći kod gubitka kose nakon porođaja, ali nema dovoljno dokaza koji bi dokazali da rade.

Postoje uzroci privremenog gubitka kose, uključujući stres, bolest ili nedostatak gvožđa. Razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse ako ste zabrinuti zbog gubitka kose (na primer, ako vam kosa izlazi u grudvicama ili ako imate velike ćelave mrlje).

Problemi sa zubima

Hormonske promene tokom trudnoće mogu učiniti da vaše desni postanu osetljivije, što dovodi do upale i krvarenja. Ako ste imali jaku jutarnju mučninu, kiselost je mogla oštetiti vaše zube.

Mnoge žene imaju problema sa zubima nakon porođaja. Veoma je lako odložiti odlazak kod zubara nakon bebe, ali vaš zubar može pomoći u lečenju bolesti desni i sprečiti dalje probleme.

Problemi sa vidom

Nakon trudnoće, može se doživeti privremeni gubitak sposobnosti vizuelnog fokusiranja (akomodacije).

Pored toga, zajedno sa nefokusiranim vidom, pojedine žene mogu iskusiti sledeće probleme sa vidom čak i godinu dana nakon porođaja:

– Bljeskovi svetlosti

– Svetle tačke

– Slepe tačk

– Dupli vid

– Promena dioptrije

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć što je pre moguće. Simptomi mogu ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem.

***

Bonus video: Tamara je srpska hirurškinja u Brazilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram