Jedna aktivnost kod beba razvija osobinu presudnu za život

Vladimir Anušić sa porodicom, Foto: Vladimir Anušić

Dodir kože na kožu tokom bebi plivanja povezaće vas sa vašom bebom na nesvakidašnji način.

Da li je plivanje sa bebom pomodarstvo modernog doba ili je zdrava aktivnost koja pruža blagodeti i tati i mami i bebi?

Sve je prisutnija rastuća popularnost bebi plivanja među mnogim mladim roditeljima, a kod nekih izaziva i kolutanje očima jer nismo se još dovoljno ni odmorili i ušli u ritam sa novim malim članovima naše porodice, a neke super mame već pričaju o tome kako se spremaju za plivanje sa svojim petomesečnim bebama!

Međutim svi znamo, a i naučno je dokazano da se bebe rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje te vašoj bebi u stvari ništa nije toliko neobično što se našla u vodi jer je u vodi i bila do pre samo par meseci.

Takođe poznati su mnogi benefiti plivanja za decu u ranom uzrastu.

Dodir kože na kožu tokom bebi plivanja sa roditeljima je momenat koji deca pamte bez obzira što su mala. Voda i bebi plivanje podsećaju roditelje koliko je važan osećaj dodira u odrastanju. Jednostavni pokreti tokom plivanja sa bebom stvaraju buduće plivače, ali i sigurno detinjstvo.

Tako da nemojte da brinete da ćete biti prozvani kao hipster-roditelj ukoliko se ohrabrite da vama i vašoj bebi priredite neku sadržajnu aktivnost.

Foto: Vladimir Anušić, privatna arhiva

Bebi plivanje može i roditeljima da donese brojne benefite pored toga što će se mnogo dublje povezati sa svojom bebom.

Ono vraća roditeljima trenutak i prisutnost. U vodi nema žurbe, posebno na časovima bebi plivanja.

Svi pokreti u vodi treba da budu lagani i nežni, zato je jako bitan nežan dodir i nežan glas, kako instruktora, tako i samih roditelja.

Foto: Vladimir Anušić, privatna arhiva

Svaki momenat proveden sa detetom u vodi, od najranijeg uzrasta, kreira neponovljiv doživaljaj celoj porodici i daje boju emocijama vezanim za vodeno okruženje, kaže Vladimir Anušić profesor fizičkog vaspitanja i trener plivanja, a pre svega tata jedne ajkulice i jedne ribice.

Vladimir je osnivač Baby Swim kluba u Beogradu i Novom Sadu, a svoje višegošnje iskustvo je sticao i kao generalni sekretar Plivačkog Saveza Srbije, na Fakultetu za sport i turizam, Plivačkom klubu Vojvodina, a od skora je Swimming Dad, kako glasi istoimeni naziv njegovog bloga koji predstavlja kutak namenjen svim ljubiteljima plivanja i zdravog života.

Plivanjem od najranijeg uzrasta, svakodnevno “hranimo” decu znanjem, veštinama koje pokreću ne samo um, telo, već i srce, ali i bude uspavanu radoznalost za ceo život.

Dokle god se vaše dete bavi plivanjem ostaće u svetu u kom stalno pokušava da nadmaši sebe. Tada su uključena sva njegova čula, lokomotorni sistem i intelektualne sposobnosti. Dok pliva, vaše dete ne samo da jača svoju fizičku snagu, već i mentalnu.

Kao benefite bebi plivanja Vladimir nam navodi da se plivanjem lakše stiže do vrtića, poklanja osmeh i da podstiče apetit i kvalitetan san kod beba.

„Možda vam zvuči smešno, ali verujte deca koja od malena plivaju, voda im pomaže da budu emotivno stabilnija i zrelija kada za to dođe vreme. Bebi plivanje ne samo što mami deci osmeh već daje energiju i roditeljima da izdrže dnevne obaveze. Istraživanja su dokazala da je dovoljno da deca plivaju duže od 20 minuta kako bi oslobodili hormon endorfin koji podiže osećaj sreće.“

Foto: Vladimir Anušić, privatna arhiva

Mnogi roditelji su zabrinuti za bezbednost svoje dece tokom plivanja i često posežu za raznim rekvizitima koji će pomoći njihovom detetu i bebi da se održava na površini.

Sve više se pojavljuje najrazličitija oprema i rekviziti za bebi plivanje: prsten koji se stavlja oko vrata, bebi prsluk, šlauf, mišići na naduvavanje, pelene koje drže bebu na površini vode i slično

Roditelji su sve više zbunjeni i imaju najrazličitija pitanja, dileme koje od tih rekvizita da koriste.

Vladimir u svom spominje da ovi rekviziti ne mogu da donesu neku posebnu korist vašem detetu, šta više postoje rizici povezanih sa njima, jer na primer potencijalno stvaraju pritisak bebi na vrat.

Zašto plivanje?

„U vodi nema povreda, veća je sigurnost, plivanje je jedini sport uz kome može vaše četvoromesečno dete, beba, da uživa, ali i cela porodica. Plivanje razvija intelekt kod dece.“

Preporučuje roditeljima da je bolje da se oni uključe i budu podrška svom detetu u vodi umesto da to prepuštaju rekvizitu, svakako decu ne treba ostavljati bez nadzora u vodi bez obzira koliko dugo plivaju i koliko su opušteni.

Vladimir nam kaže da je voda varljiva i da se deca brzo opuste.

Foto: Vladimir Anušić, privatna arhiva

Roditelji sa svojim bebama mogu da uživaju u vodi svuda gde je bazen čist, a voda prijatno topla, minimum 30 stepeni celzijusa navodi Vladimir.

„Danas u Srbiji ima dosta bazena sa termalnom vodom u kojoj deca od najmlađeg uzrasta mogu uživati sa roditeljima.“

Mi smo među ponudama u Beogradu pronašli jedan bazen na Dorćolu koji u svom programu ima održavanje treninga bebi plivanja u četiri termina u nedelji.

Druženje u vodi sa vašom bebom traje 45 minuta, a cena se kreće u zavisnosti da li prisustvuju oba roditelja ili samo jedan-kada oba roditelja ulaze u bazen cena je 1.500 dinara, samo jedan plaća 1.000.

Od opreme za ovu akciju će vam biti potrebne vodootporne pelene za bebu i kapa za plivanje za mamu i tatu.

Sad vas ništa ne sprečava da počnete da od malih nogu negujete kulturu sporta i plivanja sa svojom decom.

Trk na bazen i uživajte u neponovljivim trenucima povezivanja sa svojom bebom.

Plivanje za bebe postoji i u Novom Sadu.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram