Sve što treba da znate o lanugo maljama kod beba

Beba, kosa, beba sa kosom
Foto: Shutterstock

Lanugo malje su jedna vrsta zaštite bebine kože dok je još u stomaku.

Tokom perioda razvoja u stomaku, bebe prolaze kroz najrazličitije faze – kako bi se na što bolji način pripremile za rođenje i sve što ih očekuje nakon toga.

Da li znate da se čulo sluha kod bebe razvije dok je još u stomaku – pa tako već u 18. nedelji ima dovoljno dobro razvijen sluh da može da čuje vaše srce, dok oko 25. nedelje trudnoće može da čuje i spoljašnje glasove.

Međutim, to nije sve. Osim čula koja se ubrzano razvijaju kod bebe dok je još u stomaku, tako se dešavaju i neke druge promene na bebinom telu. Da li vam je poznat termin lanugo malja od beba?

Lanugo malje se najčešće zadržavaju u predelu leđa bebe, ali i po ostalim delovima tela, ali vremenom nestanu.

Prvi put se u stomaku pojavljuju u periodu oko 15. nedelje trudnoće. Ove fine, tanke dlačice bi kod bebe trebalo da počnu da nestaju već oko 28. nedelje trudnoće, te da se do kraja trudnoće zadrže samo na leđima i ramenima, prenosi bebac.com.

Ipak, nekim bebama, pogotovo onim koje se rode ranije, lanugo malje ostanu i nakon rođenja, ali to nije razlog za brigu. Ove često dugačke, ali paperjaste dlake će sa bebine kože nestati već u narednih nekoliko nedelja, malo po malo.

Da li treba da se zabrinete?

Ukoliko na redovnim pregledima bebe ne dođe do nekog vidljivog problema – lanugo malje ne bi trebalo da predstavljaju nikakav problem, pogotovo ako nestanu u prvih nekoliko nedelja od rođenja bebe.

Međutim, ako se ove malje zadrže i šest meseci nakon rođenja bebe, potrebno je posavetovati se sa lekarom i uz konsultacije obaviti endokrinološki pregled kako bi se proverio uzrok za postojanje ovih dlaka po telu bebe.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram