Stručnjaci objasnili kako kućne obaveze utiču na decu

deca kućni poslovi
Foto: Artem Oleshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Odgovornosti zbog kojih dete može da se oseća posebnim mogu da budu različite, a ta ideja ima svoje uporište u nauci.

Dr Sara Hornak, klinički psiholog u Dečjem nacionalnom zdravstvenom sistemu, objasnila je zašto je to tako.

„Preuzimanje novih ili korisnih zadataka predstavlja priliku za pohvalu i pomaže deci da se osećaju cenjenima jer doprinose“, kaže dr Hornak za Romper, prenosi Index.hr

„Osim toga, učenje novih zadataka i preuzimanje odgovornosti izgrađuje im veću spretnost. Ovaj osećaj povezan je sa drugim pozitivnim ishodima u detinjstvu i adolescenciji, kao što su akademska postignuća i sposobnost suočavanja sa izvorima stresa“.

Ovo su neke od obaveza koje bi bilo dobro da ih deca imaju, u zavisnosti od uzrasta:

Briga o kućnim ljubimcima

Hranjenje ili čišćenje oko kućnih ljubimaca jednostavni su zadaci koji uče decu kako da se brinu za drugo živo biće.

„Čak i iznošenje smeća, češljanje psećeg krzna i čišćenje kaveza za hrčka mogu da budu znakovi posebne odgovornosti deteta“, kaže Maurin Hili, autorka knjige „Emocionalno zdravo dete“

„Kada ne dopuštamo deci da preuzmu odgovornost i izvršavaju zadatke, nehotice im oduzimamo direktno iskustvo da sebe dožive kao sposobne za izvršavanje svega što im je na umu“.

Čišćenje i sređivanje

„Mala deca mogu da pomognu u čišćenju svog nereda ili skupljanju igračaka“, kaže Hili.

Zamoliti svoje dete da pokupi za sobom može kod njih da podstakne osećaj odgovornosti za sopstvene postupke i lične stvari, zbog čega se dete oseća posebnim i zrelim.

Iznošenje smeća

Ovaj jednostavan zadatak pokazuje da verujete svom detetu da će preuzeti odgovornost da napusti kuću, bez nadzora ili sa vama.

Briga za mlađu braću i sestre

„Naravno, ne možemo očekivati ​​da će petogodišnjak imati iste vrste sposobnosti i zbog toga preuzeti iste odgovornosti kao 16-godišnji brat i sestra“, kaže dr Džin Beresin, izvršni direktor Centra Klej za mlade zdrave umove u Opštoj bolnici u Masačusetsu., piše N1.

Dakle, dok i mlađa i starija deca mogu da imaju neke odgovornosti kada je u pitanju briga o mlađoj braći i sestrama, sami zadaci mogu da variraju.

Učestvovanje u vannastavnim aktivnostima

„Kad dete preuzme odgovornost da nauči da svira neki muzički instrument ili igra u sportskom timu, shvata da stiče nove veštine i da ga drugi priznaju kao važan deo tima ili zajednice“, kaže dr Beresin.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram