„Što je žrtva mlađa, više sama sebe ućutkuje“

Beba i porodica 18. jan 202116:53 > 16:56
Foto: Shutterstock

"Traumatizovano dete kome barem jedna osoba veruje ima velike šanse da se izvuče", istakao je profesor Aleksandar Dimitrijević, psiholog i psihoanalitičar, čija se "lekcija" o traumama širi društvenim mrežama.

Uz dozvolu autora, prenosimo vam njegovu objavu.

„Ne znam ništa o događajima u školi glume. Važno mi je da istaknem da je ćutanje žrtava ključni element traumatizovanosti i da ga srećem u radu sa svakim pacijentom koji ima takvu istoriju. U nizu ću opisati par detalja koje objašnjavam svakoj grupi studenata.

1) Traumu je moguće prevazići. Ćutanje koje je okružuje ostavlja dublje posledice. Mentalni poremećaj predstavlja kombinaciju ta dva. Traumatizovano dete kome barem jedna osoba veruje ima velike šanse da se izvuče. Dakle: ništa važnije od razgovaranja.

2) Svaka grupa – porodica, razred, kompanija, država – ima razvijene mehanizme ućutkivanja žrtava. Počinioci ne žele da se sazna, žrtve ne žele da budu drugačije i obeležene, svedoci nemaju snage da se suoče… To se vidi po tome koliko je zajednica podiglo spomenike svojim žrtvama.

3) Pojedinac suočen s neprihvatanjem i nevericom gotovo automatski počinje da sumnja u svoj um. Iskustvo je traumatsko zato što je bilo potpuno neočekivano, zato što ga je teško zamisliti i analizirati. Što je žrtva mlađa, verovatnije je da će „ućutkivati sama sebe“.

Pročitajte još:

4) Ne postoji nijedna „formula“ o tome šta treba reći. Najvažnije je slušati bez ubeđenja da nešto znate, možete da objasnite ili ste mnogo pametno zaključili. Samo upotrebite svu svoju maštu da zamislite da se to što vam žrtva opisuje desilo osobi koju najviše volite na svetu.

5) a) Seksualno nasilje nema nikakve veze sa seksualnošću. b) Politička pomirenja su nemoguća ako sve strane ne vide koliko su drugi zbog njih patili. c) Normalna porodica je nemoguća bez samostalnosti i nezavisnosti žena.

Najveći je problem što samo dete više veruje odraslima nego sebi, što dete neće preživeti bez roditelja ali hoće bez svog uma. Ako me otac zlostavlja, a majka ne veruje, ja počinjem da verujem da sam sve to izmislio, da sam ili lud ili zao.“

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram