Deca ne znaju šta je zlostavljanje

zlostavljanje dece
Foto: Edward George / Alamy / Alamy / Profimedia

Jesu li deca svesna da trpe zlostavljanje, jesu li svesna da nisu ona kriva, kako im predatori utuču na psihu... Mnoga pitanja pokrenula je ispovest glumice Milene Radulović da ju je silovao dramski pedagog Miroslav Mika Aleksić.

Svoje viđenje o tome izneo je i Bogdan Stevanović, autor popularnog bloga Blogdan.

Njegovu objavu prenosimo u celosti.

„Deca ne znaju šta je zlostavljanje, pa je šok utoliko veći kad ono dogodi. Predatori ih navedu da misle da su krivi za zlostavljanje. Predatori se oslanjaju na stigmu i na to da društvo žrtvi ne veruje, pa i kad im se suprotstve često govore “niko ti neće verovati”.

Predatori se vrlo često dugo godina igraju psihom dece u svom okruženju, gde ih navode da se osete posebnim u njihovom prisustvu kako bi ih kasnije lakše izmanipulisali. Predatori su toliko perfidni da žrtve često ne umeju ni da percipiraju zlostavljanje kao silovanje, jer su kao deca ubeđeni da je to nešto drugo (naša mala tajna, nešto posebno, naša igra). Žrtve često, tek u kasnijim godina života postanu spremne da promisle o tim događajima, zato sto je jedan od mehanizama preživljavanja potiskivanje sećanja.

Pročitajte još:

Kažu “svako je nevin dok se ne dokaže suprotno” ali kada se radi o silovanju, prvo poverujte žrtvi, jer do trenutka kad odluči da išta kaže, prošle su godine i godine njenog života u paklu sa sobom.

I još nešto, pedofili su vrlo retko ljudi koji idu okolo i siluju nepoznatu decu. Oni su najčešće neko koga deca vole, poštuju, dive mu se ili pak od njega strahuju. Zato je važno da decu učimo poštovanju ali ne i potčinjavanju, jer niko ne sme da ima vlasništvo nad njima.

U velikom broju slučajeva predatori nesmetano vode svoje heteroseksualne živote, a pedofilija je za njih sport. I njih zanimaju deca, ne samo devojčice – nego deca. Oni se hrane dečjim strahom, nevinošću, nesnađenošću zato i idu za njima.

Molim vas da iskoristimo Mileninu hrabrost i počnemo da govorimo o svoj deci, jer kada predatori napadnu dečake imaju još jedan kec u rukavu, a to je da nijedan dečak neće ništa reći da ne bi niko pomislio za njega da je gej.
Neophodno je o ovoj temi razgovarati i sa ćerkama i sa sinovima, jer ponavljam – pedofili se hrane dečjom nevinošću i neiskvarenošću, neovisno kog su pola ta deca.

I predatori nisu uvek muškarci (možda su češće), ali ne uvek.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram