Užasne poruke Mileni Radulović pokazuju u kolikom smo mraku

milena radulović silovanje osude
Milena Radulović Foto: Instagram/mileena_radulovic

Glumica Milena Radulović u ispovesti koju je dala za "Blic" ispričala je da je pedagog glume Miroslav Mika Aleksić, dok je bila maloletna, silovao i da se to dogodilo više puta. Mnogi su Mileni pružili podršku, ali neki su uradili i nešto jezivo i nezamislivo – kritikovali je što nije prijavu podnela ranije.

Mnoge je juče potresla ispovest glumice Milene Radulović da ju je filmski reditelj, producent, glumac i pedagog Miroslav Mika Aleksić silovao kada je imala 17 godina.

Brojni građani i Milenine kolege podržali su je što je hrabro istupila. Međutim, nedugo potom, društvenim mrežama počele su da kruže prilično strašne poruke.

Među njima se izdvaja ona u kojoj se navodi kako se silovanje prijavljuje odmah, a da je sve drugo prostitucija.

Možda najstrašnije u svemu je kad takve izjave dođu od žena, onih koje, valjda, smatraju da postoji priručnik po kom treba pravilno, u tačno određeno vreme, prijaviti napasnika.

Kako kažu neki, koji su srećom u manjini, sve je to sumnjivo baš jer – silovanje nije prijavila odmah nego je čekala godinama i nastavila da ide na časove kod Aleksića.

Gnevni su na Milenu što je ćutala, pa joj poručuju da ne zna šta je silovanje – da to što ona navodi nije silovanje već njen pristanak. Nisu im jasna silovanja koja se prijavljuju godinama nakon što su se desila – kao da za prijavu postoji određen rok. 

Nažalost, Milena nije jedina koja je doživela ovako nešto. Neretko žene u Srbiji osim strašnog zločina iznova doživljavaju traumu kada ih okolina osudi, umesto da ih podrži.

Jasno je da istražni organi treba da urade svoje, a do tada svetla tačka u svemu ovome je to što je većini jasno koliko je takav govor poguban.

I Tviter zajednica u Srbiji se pokrenula protiv takvih ljudi.

*

*

*

*

I kako reče Lazar, moramo i moramo zajedno nastupiti tako da je sramota nemati poverenja u žrtvu i da je sramota braniti nasilnika i da je sramota nalaziti izgovore. Zato što jeste sramota. I zato što je to štetočinsko ponašanje.

Pomoć žrtvama

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10h do 20h. Pozivi su besplatni.

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram