Šta zaista donose izmene zakona o naknadama za porodilje

zakon porodilje
Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a prema tom predlogu naknada zarade za porodilje ne može biti manja od iznosa minimalne zarade, navodi se u saopštenju Vlade. Jovana Ružičić iz Centra za mame za portal Zadovoljna.rs priča šta to zapravo znači i koliko su te izmene važne za porodilje.

„Ovim izmenama su ispravljene neke nepravde jer smo zbog Zakona o finansijskoj prodšci porodici, koji je donet pre tri godine, bili u velikom minusu. Sad smo u malo manjem minusu, ali smo i dalje minusu“, kaže za naš portal Jovana Ružičić.

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana izmene biti izglasane u Skupštini i to jeste dobro, kako kaže Ružičić, ali to su ispravke zakona koji je ista vlast donela pre tri godine.

„I dalje je problematična nezaštićenost žena koje su se tek porodile. Sada jeste doneseno da one prva tri meseca, dok traje zvanično porodiljsko, ne smeju da primaju manje od republičkog minimalca, ali posle ta tri meseca, kad odu na negu deteta, one mogu da se nađu u situaciji da primaju, recimo, 4.000 dinara“, napominje Jovana Ružičić.

Problem je, kako kaže naša sagovornica, izračunavanje proseka na 18 meseci, što znači da mnoge žene koje nemaju u kontinuitetu vezano 18 meseci staža sigurno primaju manje od sopstvene plate. U starom zakonu je taj prosek za izračunavanje bio 12 meseci.

Šta se navodi u novim izmenama

„Najvažnija izmena odnosi se na odredbu po kojoj pun mesečni iznos naknade zarade porodilja, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava“, saopšteno je nakon sednice Vlade o izmenama zakona.

Prema novom zakonskom rešenju, porodilje više ne mogu primati naknadu manju od „minimalca“ koji je bio utvrđen pre početka porodiljskog odsustva, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrđene na dan otpčinjanja odsustva.

Ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, može ostvariti i majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta bila poljoprivredni osiguranik.

Unapređena je i podrška roditeljima koji imaju bolesno dete, pa je tako brisana odredba kojom nije bilo moguće istovremeno korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu koje dete ima po osnovu invaliditeta, kažu iz Vlade.

Sada roditelji ova prava mogu koristiti istovremeno, odnosno kumulativno.

Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji, moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini do pet prosečnih zarada na dan otpočinjanja odsustva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram