Šta uraditi kada dete krvari iz nosa?

Krvarenje iz nosa
Foto: Christina Kennedy / Alamy / Profimedia

Iako izgleda dramatično, krvarenje nosa kod dece obično nije opasno i može se rešiti kod kuće. Važno je samo da znate šta da radite i ostanete pribrani.

Pedijatar Nataša Jovanović na portalu Dok Tok kaže da je krvarenje iz nosa uobičajeno kod dece uzrasta 2-10 godina.

Tokom grejne sezone, kada vazduh u prostorijama postaje suv i previše topao, to isušuje sluzokožu sa unutrašnje strane nosa koja se još uvek nije adaptirala na nagle razlike u vlažnosti vazduha. Tako isušene kapilare dete oseća kao nelagodnost i često „trlja nosić“, a oni i na najmanji pritisak spontano pucaju što se manifestuje krvarenjem iz nosa, naročito noću. Drugi čest razlog je čeprkanje oštrim, neposečenim noktićima ili sitna igračkica gurnuta u nos, pa to treba proveriti ako se kod deteta često javlja krvarenje bez očiglednog uzroka. Može se desiti i kada je dete prehlađeno jer je tada sluznica nosa upaljena, više prokrvljena i osetljiva, pa nakon intenzivnog duvanja nosa počne da krvari.

Kako zaustaviti krvarenje?

Krvarenje iz nosa uvek dramatično izgleda, pa se prvo roditelj uplaši, a zatim i dete. Ovo je čest problem koji najčešće nije opasan i reši se kod kuće, zato je najvažnije da ostanete smireni. Prvo, nemojte zabacivati glavu unazad jer će se krv kretati unazad ka disajnim putevima i jednjaku, dete će se zagrcnuti ili će progutati krv. Malo dete nemojte stavljati da leži na leđima dok mu nos krvari. Postavite ga da sedne, najbolje u vašem krilu, glavu mu nagnite napred, pritisnite nozdrvu iz koje krvari, prst da bude na prelazu između mekog i tvrdog dela nosa, piše dr Jovanović na Dok Tok portalu.

Detetu recite da diše na usta. Nozdrvu držite pritisnutu 10 minuta, ne uklanjajte prst pre toga da biste proverili da li je krvarenje prestalo, potrebno je vreme da bi se stvorio ugrušak u krvnom sudu koji je pukao i zaustavilo krvarenje. Za to vreme mu zaokupite pažnu crtanim filmom ili slikovnicom. Ne uvlačite papirnu maramicu i vatu u nozdrvu, one ne mogu napraviti dovoljan pritisak na kapilare da bu zaustavili krvarenje.

Ako krvarenje nije ni nakon 10 minuta prestalo, mlađoj deci ponovite isti postupak, a starijoj od šest godina možete u tu nozdrvu prsnuti kapi za nos sa dekongestivom, jer će one skupiti kapilare u sluzokoži. Ukoliko je progutalo krv imaće neprijatan ukus u ustima, ponudite mu čašu hladne vode ili sok. Pošto krv iritira stomak može se požaliti na mučninu i povratiti. Kada krvarenje prestane, ne dozvolite detetu da duva nos da bi izbacilo ugruške krvi jer time može izazvati novo krvarenje i savetujte ga da ne uklanja kraste iz nosa, one su potrebne za pravilno zarastanje ranice.

Ako uz sve ove mere niste uspeli da ga zaustavite ni posle 20 minuta, odvedite dete lekaru. Ako je krv iz nosa krenula posle pada sa udarcem u glavu, odmah odvedite dete lekaru. Sva krvarenja koja se teško zaustavljaju ili krvare iz više mesta (npr iz desni, po koži ) prijavite pedijatru, možda bude želeo da proveri broj trombocita, PT i aPTT, ako bude smatrao da je potrebna još neka terapija, uputiće vas ORL lekaru.

Kako izbeći da se ovo dešava?

Najvažnije – provetravajte često prostorije koje se greju, na radijatore okačite posudice sa vodom koje će isparavati ili koristite električni ovlaživač vazduha. Trudite se da dete veći deo dana bude na svežem vazduhu. Dva do tri puta dnevno ukapajte ili prsnite u nos fiziološki rastvor. Možete koristiti i masti za negu nosne sluznice na bazi vazelina i lanolina, koje prave zaštitni sloj, deci se stavljaju u nosić pred spavanje. I kada krenete sa negom, očekujte da se krvarenje može desiti još neki put u narednim danima, sve dok se sluzokoža nosa skroz ne oporavi.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram