Šta treba reći detetu kad misli da nešto ne može

Roditeljstvo nije lak zadatak, Foto: Tennessee Witney / Alamy / Alamy / Profimedia

Roditelji tokom odrastanja svoje dece često svedoče trenucima u kojima dete vrši pritisak na sebe jer nešto ne može.

Čim postanu svesna sveta oko sebe deca su željna učenja, a kada nisu u mogućnosti napraviti što bi htela često se javlja frustracija. Njihov svet neretko staje uz jecaje i rečenicu “ne mogu to da uradim”.

Način na koji reagujemo u takvim trenucima je, prema rečima stručnjaka, jako bitan i može imati značajan uticaj na dete. Iako ćete možda, kao i mnogi roditelji, dobiti potrebu da kažete “dobro, ja ću to uraditi za tebe” ili “daj mi to i gledaj mamu”, postoji puno bolja opcija.

Kako je objasnila psihološkinja i stručnjakinja za roditeljstvo dr Beki Kenedi, deci koja doživljavaju osećaj poraza treba ponuditi drugi odgovor. Radi se o frazi od šest reči koja je kao stvorena za ovakve situacije, a glasi: “Pokušaj ponovo kad se osetiš spremnom/spremnim”.

Frustracija je prirodna pojava, a posao roditelja je da frustraciju normalizuje. Međutim, nije cilj ukloniti taj osjećaj, što će se dogoditi ako nabrzinu uskočimo i obavimo zadatak umesto deteta. Cilj je pomoći detetu da nauči da toleriše frustraciju i pokazati mu da verujemo kako je sposobno nešto da uradi, nauči, postigne…

Mirniji trenutak možete iskoristiti kao priliku da dete naučite da je frustracija normalna pojava koja se događa svima, da se radi o važnoj emociji kojom se treba upravljati – nakon što se smiri.

Govoreći “Pokušaj ponovo kad se osetiš spremnom/spremnim” dajete detetu do znanja ne samo da verujete u njega, nego i da imate dovoljno strpljenja da sa strane gledate kako uči nove stvari, prenosi Hayat.ba.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram