„Šta sam rekla ćerki kad je pitala zašto je tata otišao“

razvod
Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

"Nisam joj rekla ono što mi je zaista na srcu."

Jedna od najtežih stvari u roditeljstvu bez sumnje je situacija u kojoj mama mora da detetu objasni zašto tata više nije tu posle razvoda.

Eden Strong je za portal YourTango ispričala kako je ona postupila.

„Osećam kako mi se srce lomi dok gledam u njene krupne smeđe oči, na ivici sam suza. Oči su joj pune nade da će možda, samo možda, ovog puta moj odgovor biti drugačiji.

‘Zašto je tata otišao?’, upitala je.

‘Volim te. Tako mi je žao što nas je tata povredio kada je otišao, ali to nije bila tvoja greška’, rekla sam joj.

‘On nije loša osoba, samo je napravio loš izbor, što je povredilo mnoge, i stvarno mi je žao što je i tebe to povredilo. Volim te. Volim te više nego što bi te voleo bilo koji tata jer ću te ja uvek voleti najviše.’

To je ono što sam joj rekla, ali ono što sam želela da kažem, ono što mi se motalo po glavi i od čega je srce htelo da mi prepukne izgledalo je više ovako:

‘Tata nas je napustio jer je sebičan. Otišao je jer uopšte nije trebalo da ima decu. Volela bih da svaki dan vidi štetu koju je naneo tebi, štetu koju je naneo našoj porodici. On je užasan izgovor za ljudsko biće, nadam se da ga više nikada nećemo videti, a iskreno, bolje nam je sada kada ga nema.“

Ali šta zaista treba reći detetu koje vas gleda očiju punih suza?

Šta kažete detetu koje takođe nosi gene onog kom nikako da oprostite?

Uveravate je da je voljena. Koliko god da želite, ma koliko bes bio dubok, ne govorite loše o ocu svog deteta.

Uveravate je da on nije loša osoba, da nema zla u sebi. Kažete joj da ste svesni da je povređena, da joj ono što se dogodilo izaziva bol. Jer ona samo želi da je saslušate.

Morate biti iskreni, da priznate da nemate sve odgovore, da biste da sve bude bolje, ali da ne možete. Dajete joj do znanja da je u redu biti uznemiren i da ćete uvek biti tu kada ona želi da razgovara. Skoro stalno je podsećate koliko je divna, napominjete da njen otac nije otišao zobobg nje niti zbog bilo čega što je uradila.

Kažete joj najiskreniju i najmoćniju istinu – da je volite do neba, i dalje, i da ćete provesti ostatak života voleći je dovoljno i za onog koji nije tu. Uveravate je da je nikada nećete ostaviti jer je svaki minut koji provedete sa njom blagoslov.

Kažete joj da tata jeste otišao, ali na sreću, kada je otišao, ostavio je najbolji deo sebe.

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram