Šta je Montesori krevet i zašto toliko košta

montesori krevet
Foto: Shutterstock

Montesori krevet je posebna vrsta ležaja za decu za koji se kaže da je bezbedniji od klasičnog, nema nogare i napravljen je tako da bude sasvim do zemlje. Zašto ga zovu baš Montesori i da li njegova funkcija opravdava visoku cenu?

U želji da svom detetu obezbede ono najbolje, mnogi roditelji, i oni u Srbiji, razmišljaju o kupovini jednog posebnog kreveta. O čemu se zapravo radi?

U pitanju je popularan Montesori krevet, specijalno izrađen radi bezbednosti, a uz to dolazi i specijalna cena.

Foto: Shutterstock

Montesori krevet je obično napravljen tako da bude sasvim do zemlje, bez visokih nogara, da bi dete moglo lako da se popne na njega i sa njega siđe. Ovaj koncept slobodnog pristupa inspirisan je Montesori metodom, obrazovnom filozofijom koju je ranih 1900-ih zastupala italijanska lekarka dr Marija Montesori. Ali pošto su prva asocijacija na Montesori obrazovne metode u specijalizovanim vrtićima, pitanje je kakve to veze ima sa dečjim krevetom.

Filozofija Montesori bazira se na negovanju nezavisnosti kod dece, što mnogi roditelji žele da primene u svom domu. A spavaća soba inspirisana Montesori principom, prema nekima, podstiče dete da postane nezavisno i da istražuje svoju okolinu, baš kao u predškolskoj ustanovi. Takođe se veruje da pomaže deci da razviju odgovornost i samopouzdanje.

I iako za takav efekat Montesori kreveta nema posebnih naučnih potpora, podni kreveti imaju određene prednosti za decu, piše ParentingForBrain.com.

Foto: Shutterstock

Nažalost, brojne povrede u kući kod dece povezuju se baš sa krevetima, pre svega, s padom s višeg kreveta. A Montesori kreveti su niski, na prizemnoj platformi, i obično imaju ogradicu, te stoga sprečavaju eventualne posledice od pada.

Jasno je da svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, ali Montesori krevet košta znatno više od klasičnog. Cena se razlikuje od modela do modela, zavisi od veličine, od toga da li krevet ima boks za odlaganje stvari, da li ima gornji deo poput krova gde mogu da se zakače igračke, lampice…

Te cene u Srbiji idu u proseku od 300 evra, pa do čak 1.000, ako je u pitanju dupli krevet za dvoje dece.

Ali tu je, naravno, i druga opcija – da u svojoj režiji sa lokalnim stolarom napravite sličan povoljniji model.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram