Čuveni Montesori model za odvikavanje deteta od pelena

odvikavanje od pelena
Foto: Peter Bánoš / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Kako izgleda odvikavanje deteta od pelena po Montesori modelu?

Za proces odvikavanja od pelena potrebno je da dete dostigne određeni nivo zrelosti, koja podrazumeva kontrolu mokraćne bešike i creva. Optimalan period za odvikavanje je od 18 do 24 meseci, ali je i individualno i zavisi i od roditelja i deteta. U vreme kada su se koristile pamučne pelene majke su mnogo ranije odvikavale decu od pelena, pa tako nije redak slučaj da su ih deci već sa godinu dana skidale. Dete može krenuti sa odvikavanjem od pelena onda kada počne samostalno da hoda jer u tom periodu može već da kontroliše svoje fiziološke potrebe.

Na sajtu Zelena učionica izdvajaju znake da je dete spremno za skidanje pelena.

– otvoreno kaže da mu pelena smeta i želi da je skine;

– skida pelenu i seda na nošu;

– posle velike nužde traži da mu skinete pelenu i zaperete ga;

– samo traži da sedi na noši.

Osam Montesori saveta za odvikavanje od pelena

Promenite pelenu kada je mokra i objasnite detetu zašto je menjate

U Montesori modelu odvikavanja najpre treba kod deteta razviti svest da mu je pelena mokra i da je zbog toga menjate, kako bi vašem detetu bilo prijatno. Ovo je prvi korak u odvikavanju. Zatim, treba izbegavati negativne faze tj. negativne reči, čak i kod menjanja pelena i u najmlađem uzrastu. Nikada ne treba reći pelena je grozna i smrdljiva, jer kod deteta može izazvati stid i sram i vaše dete se može osećati loše u vezi sa svojim telom. Menjanje pelena neka bude timski rad i neka vam dete sudeluje u presvlačenju

Ako vaše dete stabilno stoji, počnite da menjate pelenu u stojećem položaju

Ukoliko vaše dete stabilno stoji, aktivnost menjanja pelena možete obavljati i u stojećem položaju. Bilo bi dobro da ovu aktivnost praktikujete u kupatilu.

Pustite dete da samo skida pantalonice

Ova veština je od ključnog značaja jer, kad dete počne stabilno da stoji, pravo je vreme da nauči da se skida, jer će mu to omogućiti lakše i brže skidanje pri odlasku u toalet.

Ponudite mu da sedi na noši pitanjem: “Da li želiš da sedneš na nošu”?

Nakon presvlačenja detetu ponudite da sedne na nošu, a čak i ako odgovor glasi „ne“, nastavite da mu nudite. U jednom trenutku će možda pristati i, iako možda neće sedeti dugo, to je dobar početak da usvoji ideju o sedenju na noši.

Podsetite ga da treba da sedi na noši rečenicom: “Vreme je za nošu”

Kada procenite da je dete spremno da koristi nošu koristite frazu „vreme je za nošu“, moguće je da će detetov odgovor biti „ne“, ali to je zato što se faza negativizma i faza odvikavanja od pelena preklapaju.

Postepeno ga podstičite da koristi toalet “kao mama i tata”

Montesori model nikada ne podrazumeva kažnjavanje, već u ćeloj fazi odvikavanja pohvale i nagrade.

“Spreman si za svoje prve gaćice”

Kada odlučite da svom detetu skinete pelene i obučete gaćice, onda neka do bude i kod kuće i van nje. Nemojte mu vraćati pelene, na taj način ćete ga zbuniti. Na početku odvikavanja nudite dete na svakih pola sata da sedi na noši.

“Čini mi se da su ti gaćice mokre, hajde da ih presvučemo”

Čak i kada se dete odvikne od pelena, desiće se da se nekad upiški u gaće. Nemojte u tim situacijama da izgledate ljuto, nego budite blagi i kažite mu “Hajde da presvučemo gaćice, mokre su.”

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram