Rat na društvenim mrežama: Treba li dečaku kupiti barbiku

Foto: ITFCCulps / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Osoba iza profila "Mama vaspitačica" koji na Instagramu prati preko 6.000 ljudi, nedavno je podelila veoma homofobne stavove odgovorivši na pitanje da li dečaci treba da se igraju lutkama. Tako je na površinu isplivala jedna ružna slika Srbije, u kojoj vam od malih nogu nameću ono što je "društveno prihvatljivo" da budete.

Dečacima se soba farba u plavo, kupuju im se igračke pištolji, kamioni, vojnici, superheroji. Devojčicama se sobe farbaju u roze, kupuju im se lutke, kuhinje, bebe.

Pročitajte još:

Već od malih nogu, društvo nam nameće identitet bez obzira na to kako se mi zapravo osećamo. Da, postoje dečaci koji žele da se igraju lutkama i da, postoje devojčice koje žele da se igraju autićima. Deca su deca, a naša istinska interesovanja nikako ne određuje pol.

Međutim, stav koji je iznela osoba koja inače nudi savete za igranje sa decom, duboko zabrinjava. Profil „Mama vaspitačica“ na pitanje jedne zabrinute mame, čiji je sin poželeo Barbiku, odgovorila je užasnim rečima, implicirajući da će igranje sa lutkom njenog sina učiniti „bolesnim“.

*

*

Foto: Instagram / mama_vaspitacica printscreen

*

Homoseksualno nikako nije genetska greška, a još manje nešto što se stiče od okoline, a naravno, nije ni bolest. Ili opasnost od koje roditelji treba da strepe, jer će zadesiti njihovu decu.

Naravno, mnogi su se oglasili nakon ovih skandaloznih objava, koje je Mama vaspitačica u međuvremenu i obrisala. A onda se i „izvinila“ svojim pratiocima.

Foto: Instagram / mama_vaspitacica printscreen

Uprkos tome što je dosta njih javno osudilo iznošenje ovakvih stavova, bilo je i onih koji u njima ne vide problem – jasno je da nikada ne bi prihvatili činjenicu da njihovo muško dete uopšte pomišlja na nešto „ženskasto“.

*

Da li će igračke s kojima se vaše dete igra zaista da definišu njegovu ličnost? Ili ćete mu uskratiti ono što ga zanima zbog svojih strahova za koje ono nije krivo – do te mere da biste ga odveli psihologu zbog takve banalne stvari?

Evo jednog super primera:

Svakome koga su roditelji pokušavali da „izleče“ od nečega što je esencija njegovog bića, život nije bio lak u kasnijim godinama. Primera je bezbroj. Stavljati sreću svog deteta iza društvenih i vlasititih očekivanja, normi i želja, mnogima je neshvatljivo.

Ipak, rodne uloge su duboko ukorenjene u svima nama, ali kao društvu, jedan od ciljeva mora da nam bude sloboda izbora – da svako bude ono što želi, sve dok to ne ugrožava živote drugih. Prosto je.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram