„Tatama odmah dati mesec dana plaćenog porodiljskog“

porodiljsko odsustvo za očeve
Miša Stojiljković Foto: Privatna arhiva

Umesto da se plašimo da će tata tek rođenu bebu da ispusti ili je nehotice zgnječi, mnogo je važnije da insistiramo da on što pre dobije pravo na mesec dana plaćenog porodiljskog odsustva čim beba dođe. Tako će razbiti sve strahove i tako će sa svojim detetom izgraditi neraskidivu vezu za ceo život, kaže poznati novinar i tata Miša Stojiljković.

Očevi u Srbiji imaju pravo na porodiljsko odsustvo, ali samo ako je majka sprečena da bude uz bebu. Stoga malo njih to pravo i koristi. A čini se, mogo toga bi bilo drugačije kad bi mama i tata mogli na porodiljsko u isto vreme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E M M A ? (@mum_2k20) on

Pročitajte još:

„Iz sopstvenog iskustva znam da je vrlo važno biti prvih par nedelja uz dete kad se ono rodi. Tako će se mnoge stvari rešiti. Tad se stvara najjača veza između deteta i mame, ali i između deteta i tate“, kazao je Miša Stojiljković na onlajn konferenciji Roditelj u centru pažnje, u organizaciji Unicefa.

Kako je kazao, mame se celih devet meseci spremaju na dolazak bebe i, prirodno, ta veza, pre svega telesna, mnogo je jača nego ona između bebe i tate. Tako su mame od starta u plusu.

„Nekim očevima treba i do pola godine, čak godinu dana da se naviknu na to da su postali očevi. Zato se nadam da će se što pre doneti odluka da tate mogu da imaju najmanje prve četiri nedelje plaćenog odsustva kad se beba rodi.“

Miša insistira na tome jer je lično osetio koliko je značajno kad je i tata tu nakon rođenja bebe.

„Kad mi se rodio sin, ja sam iskoristio odmor koji sam sakupio i bio sam tu prvih mesec dana i to me je pormenilo“, priča Miša.

Pročitajte još:

On je svestan i koji strahovi muče tate u tim danima.

„Plaše se mnogi očevi da će dete da ispuste, da će da ga zgnječe i zato treba od početka da budu tu – da bi se rasplašili – jer mi tate možemo s bebom sve, sem da rodimo i dojimo“, kaže Miša.

On napominje da je dobro što mame imaju mnoštvo izvora iz kojih mogu da se savetuju i odakle mogu da dobiju podršku, ali da i tatama treba podrška.

„Mi nemamo s kim da podelimo brige, nemamo gde da između sebe podelimo strahove, a muškarci su i inače introvertni što se toga tiče. Zato je, recimo, dobra stvar Halobeba, i mi smo je zvali milion puta“, priča kako ovo telefonsko savetovalište za roditelje danas sve više zovu i očevi, što je dobro.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Family Tree Doula Services (@familytreedoulapdx) on

I tata na porođaju

On je pomenuo i ono što je u Srbiji uglavnom i dalje tabu – prisustvo oca na porođaju.

„Onima koji žele treba to omogućiti i olakšati im. A kod nas se i dalje neretko dešava da čak i lekari kažu da im to smeta. Obično istaknu da im je problem da paze da li će otac da se onesvesti dok moraju da brinu o majci koja se porađa jer, normalno, ona je najvažnija. Ipak, vrlo je bitno i da se očevima omogući taj dodir koža na kožu odmah čim se beba rodi jer će tako i oni, kao i mame, da bolje izgrade jaku vezu sa svojim detetom“, zaključuje Miša.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram