Smernice lekara: Kako da deca budu manje zavisna od ekrana

deca ekran
Foto: Katsiaryna Liuntova / Alamy / Alamy / Profimedia

Slovenačka vlada podržala je projekat medicinskih stručnjaka čija je svrha da upozore na štetne posledice toga što mladi i deca sve više vremena provode pred ekranima. Ovu pojavu je epidemija kovida 19 povećala, pa je vlada predložila smernice čiji je cilj da se smanji takva zavisnost.

Smernice je predstavila slovenačka Lekarska komora.

Predstavljen je zabrinjavajući podatak po kom pedijatri već kod dvogodišnje i trogodišnje dece primećuju posledice preteranog sedenja pred ekranima, a istraživanje je pokazalo i da je zavisnost od video-igara prisutna kod 10,2 odsto maloletnika, dok 8,3 odsto mladih previše vremena provodi koristeći društvene mreže.

U analizi stanja koju su sproveli lekari raznih struka stoji da zbog nove vrste zavisnosti među decom treba pravovremeno reagovati da se ne bi ponovila priča sa prekasnim upozorenjima struke zbog zavisnosti od duvana i zbog štetnih posledica pušenja.

Pročitajte još:

Javnu podršku smernicama dali su ministar zdravlja Janez Poklukar i ministarka obrazovanja Simona Kustec.

O potrebi pravovremenog delovanja postignut je širok konsenzus među pedijatrima, školskim lekarima, dečijim psihijatrima i psiholozima, radnim terapeutima, logopedima, medicinskim sestrama i specijalnim pedagozima, ističe slovenačka Lekarska komora.

Kao ilustraciju štetnosti preteranog korišćenja pametnih telefona i ekrana lekari navode da je kod predškolske dece koja pred ekranima provode više od dva sata dnevno uočen gotovo osam puta veći rizik od razvoja smetnja koncentracije i sindroma hiperaktivnosti, a zbog smanjenog kretanja može da se razvije gojaznost i ostale posledice.

Istraživanje ukazuje i na to da maloletnici koji previše vremena provode pred ekranima imaju smetnje sa spavanjem, 18 odsto koristi tablete za spavanje, a kod nekih su se kao posledica razvili kratkovidnost i sindrom umornih očiju.

Lekari u smernicama preporučuju da se deca do dve godine uopšte ne izlažu ekranima, da oni od druge do pete godine to mogu da čine samo jedan sat dnevno uz nadzor roditelja, a ona do devet godine starosti takođe jedan sat, ali bez nadzora.

Deci starosti od 10 do 12 godina se za vreme njihovog slobodnog vremena može dopustiti da pred ekranom budu do jedan i po sat dnevno, a onima od 13 do 18 godina najviše dva sata, neke su od preporuka slovenačkih lekara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram