Skandinavci su najsrećniji na svetu zbog pet jednostavnih pravila

Foto: Credit line: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Set pravila kojima se ograničava arogancija.

Istraživanja već nekoliko godina zaredom Norvežane, Dance i Šveđane svrstavaju u sam vrh najsrećnijih nacija na svetu. Sjajan životni standard sigurno doprinosi tome, ali nije sve u parama i Skandinavci su sjajan primer za to.

Oni se pridržavaju četiri zlatna pravila koja i mi možemo da primenimo.

Čuveni Zakon grada Jantea jeste fiktivan zakon iz književnosti, ali je kultura mnogih skandinavskih mesta takva da ga se pridržavaju. U pitanju je set pravila po kojima niko ne treba da se ističe, a između ostalog tu je zapisano:

1. Nemoj misliti da si neko i nešto.

2. Nemoj misliti da si dobar kao mi.

3. Nemoj misliti da si pametniji od na.

4. Nemoj da umisliš da si bolji od nas.

5. Ne bi trebalo da se smeješ nama.

Ukratko, u pitanju je set pravila kojima se ograničava arogancija, pa iako se i sami Skandivaci ponekad šale na taj račun – činjenica je da su kod njih skormnost i poštovanje prema drugima jako izraženi.

Za razliku od Amerike, u kojoj je često normalno da radite 12 sati dnevno, u Skandinaviji se velika većina kancelarija zatvara tačno u pet sati popodne. Ovo posebno važi za Dance. Kod njih prekovremeni rad nije na ceni, jer smatraju da se na taj način umanjuje produktivnost radnika, posebno na duge staze. Štaviše, u Švedskoj su neke firme već prešle na radno vreme od šest sati i pokazalo se da su radnici tako produktivniji. Zato Skandinavci imaju vremena da uživaju sa porodicom, pa su parkovi često puni roditelja sa decom.

Jedna reč – hygge. Ne postoji tačan prevod za ovu dansku reč, koja označava onaj divan ušuškan osećaj u kom možete da uživate sa porodicom i prijateljima. Sedite pored kamina u mekanom džemperu, u zagrljaju voljenih ljudi, smejete se i pijuckate vino – e, to je hygge. Hygge je super, samo ga mi često zaboravljamo.

Malen Ridal je u knjzi „Srećan kao Danac“ razmatrala neke od razloga zbog kojih su Skandinavci tako srećni ljudi – i došla je do zaključka da je jedan od razloga to što su veoma realni. Oni imaju tu sposobnost da stvore realistična očekivanja i ciljeve, ali da u isto vreme nastave da maštaju i sanjaju i da, što je jako bitno, shvate razliku između ta dva.

***

BONUS VIDEO: Dodela Gremi nagrada i poznati na crvenom tepihu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram