Sindrom povezan s kovidom sve opasniji za decu

Deca
Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki lekari upozoravaju na sve veći problem s multisistemskim sindromom upale kod dece koji je povezan s koronavirusom - iako je i dalje relativno retko stanje, ima sve više teških slučajeva.

New England Journal of Medicine je u junu objavio studiju o novom sindromu povezanom s kovidom, koji je postao poznat kao multisistemski sindrom upale kod dece (MIS-C). Javlja se nekoliko nedelja nakon infekcije koronavirusom, a definicija slučaja uključuje groznicu, težu kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju, upalu potvrđenu putem krvi i poremećaj rada bar dva organa u organizmu uključujući srce, bubrege, pluća, kožu ili nervni sistem. Česti su i digestivni simptomi, uključujući mučninu i proliv.

Međutim, u odnosu na prvi talas pandemije, deca koja se danas suočavaju s ovim sindromom su mnogo teži slučajevi.

Pročitajte još:

„Imamo sve više dece s multisistemskim sindromom, ali ovog puta čini se da je veći procenat onih koji su zaista u kritičnom stanju“, kaže dr Roberta Debiasi, šefica odeljenja za infektivne bolesti u Dečijoj nacionalnoj bolnici u Vašingtonu. Prema njenim rečima, u prvom talasu je oko 50 odsto pacijenata s MIS-C moralo da bude smešteno na odeljenju intenzivne nege, sad ih je 80-90 odsto, piše New York Times.

Razlozi nisu poznati, mada je ova situacija usledila nakon ukupnog porasta broja zaraženih u SAD nakon sezone praznika. Zasad nema dokaza ni o vezi sa širenjem novih sojeva koronavirusa, a stručnjaci kažu da je još rano govoriti o uticaju novih sojeva na težinu MIS-C.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji su obuhvatili period do sredine decembra, bilo je ukupno 2.060 slučajeva u 48 država, Portoriku i okrugu Kolumbija, uključujući 30 smrtnih slučajeva. Prosek godina pacijenata ostao je 9 godina, ali se javljao i kod beba i kod 20-godišnjaka. Porast se beleži od sredine oktobra.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram