Regionom se širi ljuta rasprava: Zar da svekrvu zovem mama

svekrva i majka
Foto: Catchlight Visual Services / Alamy / Profimedia

U jednoj Fejsbuk grupi iz komšiluka osvanulo je prilično nezgodno pitanje koje, očigledno, muči mnoge – treba li svekrvu zvati mama ili je majka jedna.

„Zar ja koja svoju svekrvu i svekra zovem imenom njih manje poštujem od onih žena koje tu istu svekrvu i svekra oslovljavaju sa mama i tata? Ne razumem stvarno. Prosvetlite me, molim vas. Znači, svekrvu moram da zovem mama da bih je poštovala, jel tako?“, kazala je jedna žena i tako pokrenula žučnu raspravu.

svekrva i majka
Foto:printscreen/facebook.com/groups/Kraljicee/permalink/

Ispostavilo se da je to mnogima bolna tačka, pa su se neki našli i uvređenim.

*Zašto je nepoštovanje svekrve zvati imenom? I kako je onda ne poštivati majku kad svekrvu zovete mama?

*Vaša svekrva nikada neće biti vaša majka, ona će biti vaša svekrva i treba je zvati imenom. A mama je mama, jedina.

Pročitajte još:

*Jeste li žene svesne da, ako svoju svekrvu nazivate majkom, koliko vređate i ponižavate majku?

Ipak jedan komentar je privukao posebnu pažnju jer je, kako se slažu mnogi, jasno pokazao razliku izmešu svekrve i majke.

„Ona koja te je devet meseci nosila pod srcem, ona koja nije spavala noću zbog tebe, ona koja se brinula za svaku sitnicu, ona koja je plakala zbog tebe, ona koja je uvek bila tu kad si bila bolesna i kad si imala temperaturu, kad su ti prvi zubi nikli, kad si imala prve grčeve, kada si išla u vrtić, školu, kad si imala prvu menstruaciju… Ona koja vas je čekala kod kuće s kuvanim obrokom, s omiljenim kolačem, ona koja vam je ispunila sve želje, čak i one nemoguće. To je MAJKA, a ne svekrva koja ti istu majku psuje iza leđa. Zapamti sve ovo dobro. Velika je razlika između svekrve i majke.“

Našao se tu i još jedan mudar zaključak.

„Tako se nekad smatralo, te su snahe u to vreme pod obavezno zvale mama i tata.Vremena se menjaju i to kako ih zovemo nema veze sa poštovanjem. Poštovanje je sasvim nešto drugo.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram