Hrvatice dižu srednji prst: Ostavite naše materice na miru

Beba i porodica 19. jun 202011:52 > 13:54
Žana Gamoš Foto: Facebook/Žana Gamoš

"Ako žena zatrudni nakon silovanja, onda se mora dogovoriti s obitelji što će učiniti", izjavio je hrvatski političar i muzičar Miroslav Škoro, a poznate žene odgovorile su mu - srednjim prstom. Među njima i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Pridružujem se svim ženama koje ovim ‘nepristojnim’ činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će ‘baja’ reći. Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju“, rekla je bivša predsednica Kolinda Grabar-Kitarović za Jutarnji list.

View this post on Instagram

? ? ??????? ??????-????????ć ?? ???????? ???? ????????? Š????! Reagirala je na nedavne izjave Škore i Raspudića o pobačaju u slučaju žena koje su silovane. ? Bivša predsjednica ???? ?? ???????? ????č???: 'Pridružujem se svim ženama koje ovim "nepristojnim" činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će “baja” reći. Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju', rekla je ekskluzivno za Jutarnji i poslala fotografiju sebe kako pokazuje srednji prst. ? Više detalja pročitajte na našem portalu! ? ? Privatni album #kolindagrabarkitarovic #miroslavskoro #ninoraspudic #srednjiprstuzraku #pobacaj #jutarnji #hanzamedia

A post shared by Jutarnji.hr (@jutarnji.hr) on

Ona je reagovala na izjavu Miroslava Škora, ali i Nina Raspudića koji sugerisao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama. Nakon tih izjava usledila je lavina reakcija na društvenim mrežama, na kojima se i sad vodi rat na tu temu.

„Fakat ste naporni s petljanjem u ženske reproduktivne organe više“, među prvima se oglasila Ela Dvornik.

Škoro “ne dirajte mi ravnicu “? fakat ste naporni s petljanjem u zenske reproduktivne organe vise!!!!

Posted by Ella Dvornik on Среда, 17. јун 2020.

Novinarka RTL-a Danka Derifaj bila je posebno oštra u reakciji na svom Facebook profilu.

„Cijeli dan sam iskopčana i sad vidim da je glavna tema imaju li silovane žene pravo glasa. Muškarci nas uzeli u usta i ne puštaju. Popizdila sam. Odjebite više od moje maternice i moje pičke, isto tako i od onih moje prijateljice, kolegice, majke, kćeri ili bilo koje druge žene. Ima da nas pustite na miru i poštujete“, napisala je Derifaj i dodala: „A za sve koji će se zgroziti nad mojim rječnikom nek’ usmjere svoje zgražanje prema onima što bi gospodarili tuđim tijelom. Moja maternica, moja stvar, moje tijelo, moja stvar, moja pička, moja stvar i nema te sile koja će njom gospodariti“.

Cijeli dan sam iskopčana i sad vidim da je glavna tema imaju li silovane žene pravo glasa. Muškarci nas uzeli u usta i…

Posted by Danka Derifaj on Среда, 17. јун 2020.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je zgrožena izjavama Škora i Raspudića.

Pročitajte još:

„Treba biti potpuno jasan – radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopće zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osjećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sljedeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konzultacije s (muškim?!) članovima obitelji. To nije poruka koju mladi trebaju slušati u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati“, napisala je Divjak, a zamenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš je objavila fotografiju na kojoj pokazuje Škoru srednji prst i pozvala i druge žene da učine isto.

Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj! ?#svogatijelagospodarica #ajdukućunakrajusela #pokažiiti

Posted by Žana Gamoš on Среда, 17. јун 2020.

I dok Škoro ovih dana dobija mnoštvo „pozdrava“ srednjim prstom od hrvatskih žena, među muškarcima ima onih koji staju na njegovu stranu. Ili, bar, skreću fokus teme…

Posted by Sanja Katić Maljković on Четвртак, 18. јун 2020.

„Pričamo o smrtnoj kazni za dijete začeto silovanjem i većini je normalno da to dijete, bez ikakve rasprave ili čak moralne dileme, bude kažnjeno za barbarski čin muškarca koji je silovao njegovu majku. Tako na listu žrtava tog monstruma, pored majke, dodajemo i nevino dijete. Nevino stvorenje koje ništa nije krivo završi u košu za smeće, a o smrtnoj kazni za silovateljsko ljudsko smeće nitko ni da zucne. Zašto? Zato što smeće, za razliku od djeteta, ima ljudska prava. Neće čak završiti ni u javnom registru seksualnih prijestupnika. Zbog ljudskih prava „, smatra politički savetnik Mate Mijić.

U kontekstu rasprave o abortusu, ovo je čini se posebno osetljivo pitanje, pa se i sam Škoro povukao i poručio da nije korektno izvrtati njegove izjave i vaditi ih iz konteksta. Međutim, zapravo ga ne bi trebalo ni postavljati – u Hrvatskoj je, kao i u Srbiji, pravo na abortus legitimno pravo svake žene i ne mora nikom da iznosi svoje razloge, čak ni partneru i porodici. Abortus se može uraditi na lični zahtev do 10. nedelje trudnoće, a nakon toga u posebnim okolnostima koje utvrđuje komisija.

„Silovanje je jedna od tih. Ako žrtva silovanja shvati da je trudna posle 10. nedelje, imala bi pravo na abortus“, kaže za Nova.rs Vanja Macanović iz Autonomnog Ženskog centra, a u raspravi koja potresa Hrvatsku prepoznaje trend koji je krenuo i u drugim zemljama u kojima je katolička crkva jaka. „Čak i tamo gde je zabranjen abortus, postojali su ti minimalni izuzeci, u slučaju silovanja, a sad vidimo da i to pokušavaju da ukinu“.

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram