Preko 50 odsto dece u Srbiji se ne igra i ne uči sa očevima

deca srbija
Foto: Thomas Lukassek / Alamy / Alamy / Profimedia

Da bi roditelj mogao da obezbedi najbolju osnovu za dalji život svog mališana, treba da misli i o svojoj dobrobiti i mentalnom zdravlju. Usled aktuelne pandemije, roditelji su sve više uznemireni, zabrinuti, depresivni, a ni UNICEF brojke koje govore o vaspitanju i odrastanju u našoj zemlji ne ohrabruju mnogo.

Više od polovine dece uzrasta od dve do četiri godine nema podršku očeva u igranju i učenju, podaci su UNICEF za 2019. godinu za Srbiju.

Sva deca uzrasta od sedam do 14 godina koja pohađaju školu imaju domaće zadatke, a velikom delu njih, 67 odsto, u tome pomažu roditelji. Oko dece se više angažuju majke, (91 odsto) od očeva (41 odsto). Očevi sa višim stepenom obrazovanja, koji žive u urbanim sredinama i u Beogradu, više su uključeni u aktivnosti sa decom.

Pročitajte još:

Pored toga, podaci iz 2019. godine govore kako u domaćinstvima koja žive u siromaštvu tek polovina dece do pet godina ima tri ili više knjiga u poređenju sa čak 90 odsto dece koja imaju ove prilike u bogatijim slojevima društva. Takođe, 60.000 male dece u Srbiji suočava se sa razvojnim rizicima i poteškoćama, te je njihovim porodicama potrebna dodatna podrška.

Što se tiče školskih aktivnosti koje roditelji plaćaju, mnoga deca učestvuju u sportskim aktivnostima (43 procenta), dok približno 15 procenata porodica plaća časove stranih jezika ili privatne časove.

Fizička kazna

Iako se 90 odsto roditelja u Srbiji slaže da fizičku kaznu nije potrebno primenjivati, još uvek svako treće dete uzrasta od tri do četiri godine trpi fizičko kažnjavanje.

Polovina dece uzrasta od jedne do 14 godina u Srbiji podvrgnuta je nenasilnim disciplinskim metodama odraslog člana domaćinstva samo u mesecu koji je prethodio istraživanju. U istom periodu 40 odsto njih je bilo podvrgnuto nekom obliku psihološke agresije, 20 odsto je trpelo fizičku kaznu, a jedan odsto je podvrgnut teškoj fizičkoj kazni (udarac ili šamar po licu, glavi ili ušima ili premlaćivanje, tj. vrlo snažni višestruki udarci). Inače, brojke pokazUju da su psihološka agresija (vikanje i vređanje dece) i fizička disciplina najčešći u Vojvodini.

Posebno poražavajući podaci su o odnosu fizičke kazne i vaspitanja.

Naime, čak 10 odsto ispitanika (majki ili negovatelja) u Srbiji veruje da je za pravilno vaspitanje, gajenje i obrazovanje deteta potrebno fizičko kažnjavanje. A taj stav je najzastupljeniji među ispitanicima koji žive u najbogatijim domaćinstvima.

Inače, UNICEF mesec jun već treću godinu na globalnom nivou obeležava kao mesec roditeljstva, a ove godine je cilj podizanje svesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i snage roditelja ili staratelja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram