Postporođajni centri u Južnoj Koreji izgledaju kao svemirski brodovi

Foto: Victor Gladkiy / Alamy / Alamy / Profimedia

Na kraju devetomesečnog putovanja u Južnoj Koreji, majke doživljavaju nekoliko nedelja blaženstva između napuštanja bolnice i samostalne brige o bebi. Neke mlade mame kažu da je za njih to najbolja stvar koja im se dogodila.

Neke novopečene majke kažu da su centri za postporođajnu negu najbolji deo porođaja u Južnoj Koreji, gde se sve manje ljudi odlučuje da ima decu zbog visokih troškova. Ti centri zovu se jorivoni – nešto kao hotelski smeštaj u kom se žene oporavljaju posle porođaja, koji nama izgleda kao svemirski brod.

Četiri majke mirno sede u sobi za negu oko ponoći i doje svoje novorođene bebe. Dok je jedna, koja se porodila pre dve nedelje, klimnula glavom, medicinska sestra je ušla i odnela bebu. Iscrpljena mama vratila se u svoju sobu da spava, opisuje atmosferu u jorivanu nytimes.com.

Spavanje je samo jedan od luksuza koji pružaju južnokorejski centri za postporođajnu negu.

Južna Koreja možda ima najnižu stopu nataliteta na svetu, ali je takođe zemlja sa najboljim centrima za postporođajnih negu. U centrima kao što je „St. Park“ ili jorivon u Seulu mlade mame zaposleni paze i maze nekoliko nedelja nakon porođaja, a one se oporavljaju u smeštaju koji je identičan hotelskom.

Sveži obroci im se donose tri puta dnevno, a tu su i tretmani za lice, masaže i časovi o nezi dece. Medicinske sestre čuvaju bebe dan i noć.

Novopečene mame iz sobe dozivaju samo kada dođe vreme za dojenje u zajedničku sobu za negu, gde ih čuvaju medicinske sestre. Žene koje odluče da ne doje mogu slobodno da provode svoje vreme usredsređene na oporavak. Bebe se drže u jaslicama tokom celog dana, mada majke mogu da zahtevaju da ih donesu u njihove sobe u bilo kom trenutku.

View this post on Instagram

A post shared by iO Donna (@iodonna_it)

Boravak u jorivonu može koštati od nekoliko hiljada do desetina hiljada dolara, u zavisnosti od dužine boravka, koji je često 21 dan, koliko je, prema korejskom običaju, vremena potrebno da se žensko telo zaceli i oporavi nakon porođaja. Ali centri nisu uvek bili tako luksuzni, kaže Soohyun Sarah Kim (46), vlasnica „St. Parka“.

Foto:preuzeto sa saintpark7.cafe24.

„Kada sam rodila prvo dete, nisam imala gde da odem“, rekla je. „Obično u Koreji baka bi trebalo da se brine o novoj bebi, ali moja mama nije mogla, pa smo odlučili da odemo u jorivon.“

Godine 2007, kada je gospođa Kim bila trudna sa svojim prvim detetom, jorivoni još nisu bili popularni. Jorivon koji je obišla bio je u poslovnoj zgradi. Lift su koristili radnici koji su se vraćali sa pauza za pušenje. Soba je bila mala i neudobna. „U to vreme nije bilo medicinske sestre koja bi brinula o bebi“, rekla je gospođa Kim.

Ona je otvorila „St. Park“ 2008. sa ciljem da pruži izuzetnu negu novopečenim majkama u odmaralištu inspirisanom Balijem. Ovo je postao jedan od prvih vrhunskih jorivona u Seulu. „Mi smo nešto kao prelaz između bolnice i kuće“, rekla je gospođa Kim. „Ne želimo da mame upadnu u problem kod kuće, to je naš pristup.“

Foto:preuzeto sa saintpark7.cafe24.

Po hodnicima „St. Parka“, radnici u tišini skupljaju prljav veš i dostavljaju hranu, uključujući neophodnu supu „miyeok-guk“, supu od morskih algi, najosnovniju korejsku hranu nakon porođaja.

View this post on Instagram

A post shared by Nuri (@nlee526)

U sobi za laktaciju kapljice znoja teku niz čelo specijalistkinje za laktaciju koja istiskuje kapi majčinog mleka iz bradavica. Instruktor pilatesa daje savete o oporavku na treningu na krovu.

Dok gospođa Kim preporučuje gošćama da ostanu 21 dan, ona je uglavnom prekinula s zastarelim običajima koji su bili u modi kada je rodila svoje prvo dete, kao što je staranje o tome da se ruke novopečene majke nikada ne stavljaju u hladnu vodu i izbegavanje klimatizacije, čak i u leto.

Foto:preuzeto sa saintpark7.cafe24.

Nova klasa jorivona je takođe angažovala medicinske sestre, nutricioniste i pedijatre, a kako se ukupni kvalitet nege u centrima poboljšao, sve više mama, posebno onih koje prvi put dolaze, rezervišu unapred svoj boravak.

Sada osam od 10 južnokorejskih majki nakon porođaja odlazi u jorivon, a privatni centri poput „St. Parka“ poznati su među Korejkama kao jedan od najboljih delova oporavka od porođaja. Trudnice biraju jorivon, a konkurencija je postala toliko jaka da neke mame šalju zahteve za rezervaciju čim vide dve crte na svom testu trudnoće.

Chun Hye-rim, koja svoje prvo dete očekuje u martu, rekla je da je njen muž morao da koristi dva telefona da bi rezervisao „Heritage Cheongdam“, jedan od najboljih jorivona u Seulu. „Trinity Yongsan”, još jedan veoma traženi centar, stavio ju je na listu čekanja, a zvala je kada je bila trudna samo sedam nedelja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram