Pogledajte snimak iz državnog porodilišta u Austriji, u gradu od 9.200 stanovnika

Foto: Shutterstock; Printscreen/X/EkoStraza

Na društvenim mrežama objavljen je snimak iz jednog državnog porodilišta u Austriji u kojem ona u svom apartmanu dobija - ručak kao iz restorana, krevet za supruga, radio i frižider pun sokova.

Ne, nisu Srpkinje razmažene – samo imaju priliku da vide u kakvim uslovima se porađaju žene u porodilištima od Austrije i Holandije do Danske i Švedske. Pa da uporede kako izgleda porođaj kod nas, a kako tamo negde.

Poslednji primer je državno porodilište „St Johan“ Tirol, Austrija – porodilište u gradu od 9.200 stanovnika. Post je podeljen na platformi X – a verovatno ga je snimila porodilja poreklom iz Srbije.

„Državna bolnica. Gradić od oko 9.000 stanovnika“, tako počinje reportaža iz državnog tirolskog porodilišta, pa zatim sledi:

„Ručak i u porođajnoj sali. U Srbiji te stave na sto (ne smeš ni vodu da poneseš u salu, kao ni telefon), a ovde imaš sve što je potrebno da bi se osećao poštovano i normalno.“

Na snimku se potom vidi poslužavnik na kojem je ručak – supa, meso, krompir, salata – sve servirano i dekorisano pristojno, kao kod kuće. Naravno, tu je i muzički uređaj – važno je da porodilja može da se opusti uz muziku.

„Pretporođjana sala, mesto i jastuk za supruga ili bilo koji član porodice može da bude prisutan.“

„U Srbiji nemsrnost i bedu (parizer i hleb) opravdavaju izmišljotinama kako žena ne sme puno i svašta da jede oko porođaja“, pa onda zumira sadržaj na polslužavniku: bistra supa s velikom knedlom, dve vrste krompira – verovatno bareni i pečeni, pa šnicla u sosu, kupus salata dekorisana paradajzom i u celofanupakovan kolač, izgleda kao čizkejk.

„Hodnik ispred sobe, uvek dostupni čajevi, kao i frižider sa voćnim sokovima, mlekom i desertima. Državna bolnica.“

„Ovde u Austriji u porodilištu babice kupaju bebu zajedno sa mamama i pokazuju im kako je pravilno. U Srbiji nije praksa da kupaju bebe.“

„Naravno, žena nije u obavezi da pakuje kofere za bolnicu. Pidžame, papuče, peškire, uloške, pelene za beb, maramice, kreme, tablete, flaširanu vodu, šampone i sve što je neophodno za mamu i bebu dobija besplatno i ima obezbeđeno“, piše u videu.

Foto: Shutterstock

„Spremačica je tu svakog jutra i zadržava se najmanje 30 minuta. Sve je čisto, namirisano i dezinfikovano.“

Foto: Printscreen/X/EkoStraza

Tako to rade Austrijanci – a za to vreme, Srbiju, u 21. veku, i dalje drma akušersko nasilje.

A priču najbolje ilustruje jedna komntar: „Naša porodilišta su najbolja slika stanja u Srbiji i odnosa prema ženama.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram