Postoji li bezbedan način da izvedeš bebu napolje kad je vazduh zagađen

zagađenje bebe
Foto:Shutterstock

Koje su moguće posledice, otkriva dr Dejan Žujović.

Vazduh se sve češće vidi golim okom i oseća, a naša prestonica je stalno u neslavnom svetskom vrhu najzagađenijih na celom svetu. Osim kad dune košava, šetnja Beogradom, ali i drugim gradovima u našoj zemlji, obično bude prava noćna mora. A kako na bebe utiče sve to i šta da rade roditelji ukoliko pomisle da ih prošetaju napolje, govori pulmolog Dejan Žujović.

„Bebe nikako ne treba izvoditi napolje kad je vazduh ovako zagađen. Jednostavno, ne treba to raditi. Ne treba ni otvarati prozore jer sve to može da bude jako opasno“, napominje naš sagovornik.

Doktor priča i zašto je tako i koje su moguće posledice.

„Takav vazduh pun otrovnih čestica je jako opasan za sve, a posebno za bebe i mlade, pre svega ako znamo da se pluća razvijaju do 21. godine. Pritom, svakoj četvrtoj astmi kod dece uzrok je baš zagađen vazduh“, upozorava doktor.

Dakle, kako doktor kaže, jako opasno može da bude ako je beba u tom ranom uzrastu izložena zagađenom vazduhu, ali postoji još jedan razlog zbog kog one, osim drugih rizičnih grupa – plućni bolesnici, ljudi koji imaju anemiju, kardiovaskularni bolesnici, astmatičari – ne treba da budu napolju u danima kada je vazduh jako zagađen.

„Naime, bebe u kolicima i mala deca su u nivou auspuha automobila. Oni su tu niže od nas, više izloženi izduvnim gasovima, što je dodatna opasnost.“

Doktor kaže da situacija u selima i retkim mestima u Srbiji gde vazduh nije zagađen jeste bolja i da tu roditelji ne moraju mnogo da brinu, ali oni iz Beograda, Valjeva, Užica… svakako treba.

I ako pomisle da park može da bude kakva-takva oaza – varaju se.

„Ni parkovi nisu rešenje, poput, recimo, Tašmjdana jer on nema kapacitet da upije sva zagađenja iz okruženja. Zato ni park nije spas.“

I šta onda preostaje mladim roditeljima?

„Mogu samo da prate preporuke, tj. aplikacije i sajtove koji prikazuju nivo zagađenja vazduha i ponašaju se u skladu s tim, odnosno da ne izlaze iz kuće ako je vazduh otrovan.“

Doktor kaže da nikakvih posledica neće biti ako beba ne izađe napolje nekoliko dana, ali da teških posledica može da bude ako je često i duže napolju po lošem vazduhu.

„Naravno, nakratko roditelji po potrebi mogu negde da odvedu dete, ali da ga duže šetaju ili borave s njim napolju, to nije dobro.“

Jasno je i da zatvaranje u kuće svakako nije rešenje, već je neophodno da se situacija na širem planu promeni i makar ublaži problem zagađenja vazduha.

***

BONUS VIDEO: Kome poveravamo decu na čuvanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram